fbpx
Uutiset

Japanin Abe on valmis tapaamaan Pohjois-Korean Kimin, kunhat tietyt ehdot täyttyvät

Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoo olevansa avoin tapaamaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin. Abe kertoi asiasta YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheenvuorossa.

Abe on ollut tunnettu tiukasta linjastaan Pohjois-Koreaa kohtaan. Aiemmin tänä vuonna on kuitenkin kerrottu Aben toivovan tapaamista Kimin kanssa sen jälkeen, kun Pohjois-Korean johtaja tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kesäkuussa.

Abe sanoi kuitenkin, että tapaamisen täytyisi keskittyä Pohjois-Korean takavuosina kidnappaamiin Japanin kansalaisiin. Pohjois-Korea kaappasi 1970- ja 1980-luvuilla paljon japanilaisia, jotta nämä voisivat opettaa Pohjois-Korean vakoojille Japanin kulttuuria ja kieltä. Asia on hiertänyt maiden muutenkin jännitteisiä välejä pitkään.

– Selvittääkseni kaappausasian olen valmis rikkomaan molemminpuolisen epäluottamuksen muurin Pohjois-Korean kanssa, aloittamaan alusta ja tapaamaan puhemies Kim Jong-unin kasvotusten, Abe sanoi.

– Mutta jos tapaamme, olen päättäväinen sen suhteen, että tapaamisen täytyy auttaa kaappausasian ratkaisemisessa.

Aben mukaan mitään tapaamista ei vielä ole valmisteilla. Hän vetosi Kimiin, jotta tämä osoittaisi oman valmiutensa.Diplomaattista peliäAben on arveltu havittelevan tapaamista Kimin kanssa senkin takia, ettei Japani jää sivuun mahdollisesta Pohjois-Koreaa koskevasta diplomaattisesta ratkaisusta. Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välit ovat lientyneet huomattavasti tänä vuonna, ja Japanissa on pelätty maan jäävän sivustakatsojaksi, jos se kieltäytyy dialogista perinteisen vihollisensa Pohjois-Korean kanssa.

Japanin entinen pääministeri Junichiro Koizumi matkusti 2000-luvun alussa kahdesti Pjongjangiin tapaamaan Kim Jong-unin isää, maan silloista johtajaa Kim Jong-iliä. Tuolloin hänelle kerrottiin, että kaikki takavuosina kaapatut japanilaiset ovat jo kuolleet. Japanilaiset eivät ole nielleet tätä selitystä.

Asiasanat

Menot