fbpx
Uutiset

Japanin F-35-hävittäjä putosi Tyyneenmereen – kone oli ensimmäinen Japanissa koottu

Lockheed Martinin F-35-hävittäjä putosi Tyyneenmereen Japanissa tiistaina. Kyseinen hävittäjä oli Japanin ilmavoimien viides ja ensimmäinen Japanissa koottu. Amerikkalainen häivehävittäjä F-35 on ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.
Kuvassa on Japanin F-35 hävittäjä Misawan lentotukikohdassa. Pudonnut hävittäjä lähti tukikohdasta harjoittelemaan Koillis-Japanin rannikolla. Kuva: JIJI PRESS
Kuvassa on Japanin F-35 hävittäjä Misawan lentotukikohdassa. Pudonnut hävittäjä lähti tukikohdasta harjoittelemaan Koillis-Japanin rannikolla. Kuva: JIJI PRESS

Japanilainen F-35-hävittäjä ehti lentää tiistaina 28 minuuttia ennen kuin sen yhteys tukikohtaan katkesi Tyynemeren yllä.

Japanilaiset puolustusviranomaiset vahvistivat keskiviikkona, että lentokone putosi Tyyneenmereen. He olivat löytäneet hylyn.

Lentäjä ei ollut raportoinut ongelmia ennen putoamista. Hän on kadonnut onnettomuudessa. Armeija etsii parhaillaan lentäjää pelastaakseen hänen henkensä.

Ensimmäinen Japanissa koottu

Kyseinen F-35 oli ensimmäinen Mitsubishin Japanissa kokoama hävittäjä. Lockheed Martin valmistaa F-35-hävittäjät Texasissa Fort Worthissa, mutta hävittäjien kokoonpanoa on myös Japanissa ja Italiassa.

Japanin ilmavoimiin oli ehditty toimittaa viisi F-35-lentokonetta ennen onnettomuutta. Aiempia neljän kanssa oli harjoiteltu lentämistä Yhdysvalloissa ennen Japaniin tuontia.

Tähän mennessä yksi F-35 on pudonnut Yhdysvalloissa syyskuussa 2018. Silloin lentäjä pelastautui heittoistuimella.

Japani keskeytti hävittäjiensä lennot siksi aikaa, kun onnettomuuden syy on selvitetty.

F-35 ehdolla myös Suomen hävittäjäksi

Amerikkalainen häivehävittäjä F-35 on ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi. Hävittäjähankinnasta päättävät valtioneuvosto ja eduskunta vuonna 2021. Yhden F-35-hävittäjän valmistushinta on noin 80 miljoonaa euroa.

Muita Suomen ehdokkaita ovat amerikkalainen Boeingin Super Hornet, ranskalainen Dassaultin Rafale, yhteiseurooppalainen Erofighter Typhoon ja ruotsalainen Saabin Jas Gripen.

Menot