Uutiset

Jari Koskiselle sopivat EU:n maatalousuudistukset

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) mielestä Suomen tavoitteiden ja EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen kesken ei ole ristiriitaa. Hän ei pelkää suunniteltuja uudistuksia.

-Se, mitä täällä tiedetään keskusteluista, sopii aika hyvin yhteen Suomen näkemysten kanssa. Koskinen sanoo.

Euroopan unionissa EU:ssa aiotaan ensi vuonna sopia uudesta maataloustukijärjestelmästä. Suomen on sen jälkeen taas sovittava jäsenyyssopimuksen 141 pykälän jatkosta. Pykälä antaa Suomelle oikeiden maksaa eteläisessä Suomessa maatiloille kansallista tukea.

-Pykälä on ollut ja on edelleen tärkeä. Pohjoinen tuki on paljon sitä pysyvämmällä pohjalla. Selkeä tavoitteemme on, että 141-tuki jatkuu, Koskinen sanoo.

Uuden hallituksen maatalousministeri ei halua nähdä asioita niin, että 141-neuvotteluihin liittyisi uhkakuvia.

-Maataloudessa on tietenkin aloja, joilla on vaikeuksia. Tällä hetkellä sellainen on sianliha. Sen tuotanto ei ole riittävän kannattavaa.

Koskinen ilmoittaa, että Suomessa tiedetään, että muutokset maataloudessa tulevat jatkumaan.

-Markkinaehtoisuuden lisääminen niin, että myös tuottajien ansiot nousisivat, motivoisi parhaiten.


Henki hyvä,?erilaisia mielipiteitä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen isännöi tällä viikolla Pohjoismaiden ministerineuvoston maa-, metsä-, kala- ja elintarvikesektorin ministerikokousta Hämeenlinnassa. Torstaina entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) esittelee näkemyksiään Pohjoismaista globaalissa kehityksessä.

Koskinen kertoo, että kokouksessa mietitään myös ”kollegojen kanssa” myös EU:n maatalousuudistusta. Pohjoismaista kolme on EU:n jäseniä, mutta nekin harjoittavat hyvin erilaista maatalouspolitiikkaa.

-Henki on hyvä. Olemme joistakin asioista samaa mieltä. On asioita, joista olemme eri mieltä, toteaa Koskinen.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jarmo Vaittinen kertoo, että muiden Pohjoismaiden on mielenkiintoista kuulla Norjan maatalouspolitiikasta.

-Norja taas haluaa kuulla EU:n maatalouspolitiikasta.

Vaittinen huomauttaa, että on myös maatalouspolitiikan asioita, jotka eivät ole suoraan EU-asioita.

-EHEC on tällainen. Se on osoittautunut niin voimakkaaksi, että antibiootit eivät siihen pure. Mietimme yhteistyössä, miten voisimme välttää uudet superbakteerit. (HäSa)