Urheilu Hämeenlinna

Jari-Matti Latvalan talli epäonnekas Lammilla – Juuso Metsälälle ensimmäinen rallivoitto

Jari-Matti Latvalan kisa jäi kärkipaikalta kesken.
Keuruun Juuso Metsälä ajoi Matti Kankaan lukemista nuoteista uransa ensimmäiseen rallivoittoon. Kuva: Jari Kohonen
Keuruun Juuso Metsälä ajoi Matti Kankaan lukemista nuoteista uransa ensimmäiseen rallivoittoon. Kuva: Jari Kohonen

Lauantaina Tuuloksen ja Lammin lähiympäristössä ajettu kuuden erikoiskokeen mittainen Top Building -ralli houkutteli paikalle kansallisen tason ja SM-sarjan ajajien ohella mielenkiintoisen vauhtimittarin. Vanhoja ralliautoja harrastava entinen WRC-kuljettaja Jari-Matti Latvala olisi tänä viikonloppuna ajanut Lahden EM-historic-rallissa, ellei se olisi pandemiarajoitusten takia peruuntunut.

Latvalan perheen autokokoelmasta piti rallissa esiintyä myös toinen pieteetillä entisöity ralliauto. Isän Jari Latvalan kisa päättyi kuitenkin jo ennen kuin se ehti edes alkaa. Hiljattain valmistunutta autoa piinannut sähkövika pakotti jättämään toisen Toyotista kotiin Tuuriin.

Vaikka Latvala ja kakkosohjaajansa Juho Hänninen olivat rallin autokunnista ehdottomasti kokenein, oli koko rallin nopein aika ensimmäisellä erikoiskokeella silti hienoinen yllätys. Yli 30 vuotta vanha A-ryhmän Toyota Celica haastoi modernit R5-autot vielä kakkoserikoiskokeellakin. Nyt tosin aikaeroa oli enää 0,4 sekuntia toiseksi nopeimpaan kilpailijaan.

Viime vuonna rallisprintin juniorimestaruuden napannut Juuso Metsälä löysi juonen ja olisi tarjonnut koda Fabiallaan moninkertaiselle MM-mitalistille kunnon vastuksen, ellei Latvalan matka olisi katkennut jo kolmannelle erikoiskokeelle.

– Pinnapultit tulivat pyörännavasta läpi, Latvala viestitti erikoiskokeen puolivälistä.

Metsälä teki kaikille lopuille erikoiskokeille nopeimman ajan ja oli maalissa selkeä voittaja ennen Jari Huuhkaa.

Metsälä on innostunut rallista vasta, kun sai viime vuonna ajokortin.

Runsaassa vuodessa toisen polven ajaja on noussut nopeasti kohti kansallista kärkeä. Sprint-mestaruuden ohella Metsälä on ehtinyt ajaa muutamia ralleja. Voitto oli nuorukaiselle kuitenkin ensimmäinen.

– Jari-Matti tietysti hyötyi alussa paremmasta lähtöpaikasta. Kun erikoiskokeet ajettiin iltapäivällä toiseen kertaan, olisi varmasti saatu hyvä kisa aikaan, Metsälä mietti.

Ykkösnumerolla reittiä avannut Metsälä myönsi, että oikeiden askelmerkkien löytäminen oli irtosoralla haastavaa.

– Paikoitellen ajaminen oli aika arpomista. Kakkosella tuli yksi risteys roiskaistua sillä tavalla, että mentiin jo vähän ojan puolella, mutta ei siinä vielä mitään vakavampaa tilannetta ollut. Tarkoitus oli muutenkin ajaa ehjä kisa ilman riskejä. Samalla taktiikalla lähdetään myös loppukauden SM-ralleihin. Ei me siellä vielä kuitenkaan voitosta ajeta, joten ei ole järkevää lähteä rikkomaan autoa turhia riskejä ottamalla, Metsälä järkeili.

Nelivetoautojen hallitsemassa kisassa kolmas oli Jaro Kinnunen ennen Arto Soinista ja Riku Tahkoa. Tuuloksen Jari Kankaanmäki oli yleiskisan kuudes ja samalla nopein kaksivetoisen kuljettaja.

Rallissa ajettiin kahdessa eri yleiskilpailussa. Niistä kilpailijoista, jotka eivät saaneet ennakolta tutustua reittiin, nopein oli Tampereen Jonni Ruottunen. Lammilaiset Jyri Rautavirta ja Marko Makiainen miehittivät seuraavat sijat. HäSa

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic