Uutiset

Järki-ihmiset istuttivat Renkoon "ikuiset" puut

Järki-ihminen istuttaa puun syksyllä, tunneihminen keväällä. Jos tämä pitää paikkansa, Rengon kirkon edustalla oli tammenistutuspuuhissa tiistaina järkeviä kansalaisia, jotka edustivat Hämeen Heimoliittoa, Rengon seurakuntaa ja Renko-seuraa.

– Tämä on paras vuodenaika puun istutukseen, Hämeen Heimoliiton esimies Lauri Ruippo kehui.

Hän oli tyytyväinen siihen, että hänen tekemänsä maisemointisuunnitelman toteutus sai tilaisuudessa lähtölaukauksen.

Maisema on tärkeä

Myös Renko-seuran puheenjohtaja Anja Orkola oli tyytyväinen.

– Maisema on tärkeä. Oli hyvä, että kesän aikana raivattiin pitkältä matkalta kymppitien varttakin.

Valtatie 10:n raivaus tehtiin hirvivaaran vähentämiseksi viime talven vakavan onnettomuuden takia, mutta samalla parani maisemakin.

Lauri Ruipon tänä vuonna valmistuneen suunnitelman mukaan Rengon maisemaa tulisi parantaa toisaalta raivausten, toisaalta puiden ja pensaiden istutusten avulla. Tammipuita pitäisi Renkoon istuttaa viisi kappaletta. Tiistaina istutettiin kaksi seurakunnan kustantamaa puuta, sillä myös pappilan piha sai tammentaimen.

Ruippo teki Rengon maisemanhoitosuunnitelman kahdestakin syystä. Tänä vuonna juhlitaan 500-vuotiasta pyhiinvaellusreittiä, joka alkaa Espanjan Santiage de Compostelasta ja päättyy Rengon Pyhän Jaakon kirkolle. Myös Heimoliitto viettää juhlavuotta – sen perustamisesta on 80 vuotta.

Luottavaisuus tarpeen

Syksyinen puunistutus vaatii luottavaista mieltä, lujaa uskoa siihen, että syksyn ja talven jälkeen tulee taas kevät ja kesä. Kirkkoherra Soili Juntumaa muistutti, että uskonpuhdistajamme meni tässä ajattelussa vielä pitemmälle. Lutherhan sanoi, että jos hän tietäisi, että maailmanloppu tulisi huomenna, tänään hän istuttaisi omenapuun.

Kirkkoherran mukaan puut symboloivat monia tärkeitä asioita. Puiden juuret ovat syvällä maassa, mutta latva kohti taivasta. Ihmisen näkökulmasta maa ja puut ovat ikuisia, sillä ne ovat ennen meitä ja jäävät meidän jälkeemme. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020