fbpx
Uutiset

Järkyttävää hutikritiikkiä

On tässä parin vuoden aikana tullut nuoremmallekin polvelle varsin selväksi, että valtuutettu-neuvos Lea Savolainen (sd.) on yksi pohjoisen Euroopan lahjakkaimpia ilkeilijöitä. Itse asiassa melkein kateeksi käy.

Mutta se on todettava, että tällä kertaa (HäSa 26.1. “Järkyttävää”) muuten verbaalisesti niin muikea kritiikki osuu väärään kohteeseen. Vaikka Savolainen ei jostain syystä nimeä mainitsekaan, hän viitannee Verkatehdas Oy:n toimitusjohtajan Jouko Astorin olevan vastuussa tämänkertaisista kustannuslaskennan munauksista.

Oli toimitusjohtajan valintaprosessi kuinka suljettu hyvänsä, firma millainen “suojatyöpaikka” tahansa, niin vastuu kyllä tällä kertaa kuuluu Hämeenlinnan kaupungin teknisen viraston virkamiehille ­ ja sitä kautta teknisen lautakunnan jäsenille, kaupunginhallituksen jäsenille ja viime kädessä valtuutetuille. Eikä edes yhdellekään konsultille, yksin- tai kaksinkertaiselle.

Siellä istuttiin valtuutettu Savolaisen kanssa melkeistä vierekkäin Raatihuoneen penkeissä syksyllä ja hyväksyttiin kustannusarvio muistaakseni ihan mukisematta. Joku voisi sanoa, että näillä kokemuksilla olisi pitänyt jo pistää loppusummaan se puolet lisää. No, ei pistetty.

En tosiaankaan osannut sanoa kaupungin taloteknisen toimiston kuntotarkastajille ja arvioitsijoille, että ettekö te nyt ottaneetkaan huomioon tuota tukirakenteiden murtumista, kustannusten kohoamista ja muita ilmastointijuttuja. Luotin vain arvioitsijoiden ammattitaitoon, kun ei ollut siis edes konsultista kyse.

Enkä kyllä voi syyttää nyt Astoriakaan, jolla ei rakennuttamisen osaamista tai edes vastuuta ole. Ainakaan syyttämättä samalla myös itseäni ja Lea Savolaista – vai eikö valtuutetuille kuulu asiassa minkäänlaista vastuuta?

Joka tapauksessa, siitä olen Savolaisen kanssa samaa mieltä, ettei suunnitelmia saa karsia torsoksi. Järkevä ratkaisu täytyy löytää ja annetut lupaukset pitää – pidettiinhän suurin piirtein kiinni piirustuksista myös konserttisalin kohdalla.

Laaditaan siis uusi kustannusarvio, myönnetään tarvittavat varat ja rakennetaan tilat käyttökelpoisiksi. Ja sitten todennäköisesti hyväksytään vielä uudesta kustannusarviosta yli menevät kustannukset.

Ps. Täällä mitään lentokenttää Tukholman koneille ole. Eiköhän elokuvakeskuksen saleihin liiku lähinnä paikallinen nuoriso polkupyörillä.

Iisakki Kiemunki

valtuutettu (sd.)

teknisen lautakunnan varapj.

kansanedustajaehdokas

Hämeenlinna

Menot