Uutiset

Jarmo Viinanen määräyksestään lopettaa verovapaitten tuotteiden väärinkäyttö: ”Yksi tekijä vyyhdissä”

Suomen Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen arvelee, että hänen määräyksensä lopettaa verovapaitten tuotteiden väärinkäyttö Suomen Tukholman-suurlähetystössä on ”yksi tekijä” vyyhdissä, joka hänen ympärillään on käynnissä.

– En halua arvailla sen tarkemmin. Tiedän omat motiivini, tiedän, mitä itse teen, en tiedä muitten motiiveja ja silloin en viitsi arvailla, Viinanen kommentoi Lännen Medialle.

– Se on varmaan tässä kokonaisuudessa yksi tekijä, hän lisää.

STT uutisoi viime viikolla, että Suomen Tukholman-suurlähetystössä on kierretty veroja diplomaattistatusta hyväksi käyttäen. Osa virkamiehistä oli hankkinut verovapaita tuotteita edustuston työntekijöille, joilla ei ollut niihin oikeutta. Viinanen kertoi lopettaneensa lainvastaisen toimintatavan vuodenvaihteessa 2014—2015.

Iltalehti uutisoi heinäkuussa, että Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä.

Viinanen osallistuu tänään Helsingissä järjestettäville Suurlähettiläspäiville. Hän kertoo tavanneensa ulkoministeri Timo Soinin (ps.) viime viikolla.

– Keskusteltiin lähinnä tulevaisuudesta ja siitä, että miltä tulevaisuus näyttää ja minkälainen tulevaisuus minulla ulkoministeriössä on. Kaikki näyttää ihan hyvältä.

– Ei ole mitään tehtäviä sovittu, mutta ministerin kanssa on sovittu, että tästä ei synny mitään pitempiaikaista vahinkoa minulle. Tämän jälkeen ollaan taas puhtaalla pöydällä, Viinanen kommentoi.

Valtiosihteeri Stenlund: epäasiallisesta kohtelusta ei välttämättä ilmoiteta

Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund totesi Suurlähettiläskokouksen avauspuheenvuorossaan, että hierarkiassa heikoimmat eivät välttämättä luota työantajan johdonmukaisuuteen.

Stenlundin mukaan ongelmatilanteiden käsittelyssä on käynyt ilmi, että epäasiallisesta kohtelusta tai seksuaalisesta häirinnästä ei välttämättä ilmoiteta Helsinkiin, koska koetaan, että hallinto tukee esimiehiä.

Jarmo Viinanen ei halua ottaa kantaa, kohdistuivatko Stenlundin sanat jollain tavalla Tukholman-suurlähetystöön.

– En voi tietää, mitä Peter Stenlund tarkoittaa, kun hän sanoo näin.

Viinasen mukaan hänen alaistensa ongelmatilanteita koskeneet yhteydenotot ovat olleet vähäisiä ja koskeneet arkisia asioita.

– Joskus ovat jotkut työvälineet olleet huonoja, joskus on jokin tilanne ollut hankala, joskus on joku kollega sanonut toiselle pikkuisen jotakin, joka on koettu epämiellyttäväksi. Tämän kaltaisia asioita, Viinanen kommentoi.

Ulkoministeri Soini kommentoi medialle Stenlundin puhetta kokoustauolla. Hän ei kommentoinut yksittäisiä tapauksia.

– Kyllä on ruvettu ottamaan tosissaan. En mene mihinkään yksityiskohtiin mutta sen pitää olla niin, että jokainen ihminen, jokainen työntekijä, olkoon sitten vakituinen, paikalta palkattu, Suomen tai muun maan kansalainen, joka on Suomella töissä, pitää saada asiallista kohtelua ja hänen asiansa pitää hoitaa, Soini sanoi.

 

Laura Myllymäki