fbpx
Uutiset

Jarrutus vanhanaikaista politiikkaa

Hämeenlinna 19.3.2006

Hämeenlinnan kaupunki ja Osuuskauppa Hämeenmaa neuvottelevat parhaillaan Tiiriössä sijaitsevan tontin rakennusoikeudesta. Hämeenmaa haluaa rakentaa omistamalleen tontille 20 000 kerrosneliömetrin liikekiinteistön, kaavaluonnos esittää rakennusoikeudeksi 17 000 kerrosneliömetriä. Kiistan kohteena olevan tontin rakennusoikeus on tällä hetkellä 15 000 kerrosneliömetriä.

Hämeenmaan toimitusjohtaja Taavi Heikkilä laskee perjantaina Hämeen Sanomissa, että liian pieni rakennusoikeus voi saada osuuskaupan luopumaan kokonaan liikekiinteistön rakentamisesta.

Hyvin tyypilliseen tapaan Heikkilä vetoaa tasapuolisuuteen. Kun kaavoituksessa on myönnetty K-ryhmän Citymarketin tontille yli 30 000 kerrosneliön verran rakennusoikeutta, on S-ryhmän vaatimus hänen mielestään oikeutettu. Heikkilä korostaa, että Hämeenmaan päämäärä on rakentaa Tiiriön alueelle selvästi nykyistä suurempi Prisma.

Hämeenmaan Heikkilän puheenvuoroa ei pidä missään tapauksessa katsoa uhkailuksi. Osuuskauppa pelaa selkeästi avoimin kortein, vaikka Prisman rakentaminen tuskin hautautuu Hämeenmaan toiveita pienempään rakennusoikeuteen. Rakentaminen saattaa kuitenkin pahimmassa tapauksessa lykkääntyä.

Hämeenlinnan kaupungin asia on päättää Tiiriön rakentamisesta. Tätä oikeutta kukaan ei edes ole asettamassa kyseenalaiseksi. Perimmäinen kysymys on, miten kaupunki oikeuttaan käyttää, mitä se kaavoitusratkaisullaan ajaa takaa.

Ei ole mikään salaisuus, että Hämeenlinnassa nähdään Tiiriön kasvun syövän keskustan kehittämisen mahdollisuuksia. Malli on pelkistettynä selvä: kun Tiiriön rakentamista kahlitaan, kaupallinen elämä keskustassa elpyy. Edelleenkin Hämeenlinnassa on tahoja, jotka melkein häpeävät Tiiriön olemassaoloa. Näitä painotuksia ei voi kuin hämmästellä.

Tiiriö on kiistatta hämeenlinnalainen menestystarina. Keskelle suota, monen mielestä kauas laitakaupungille, piti alun perin rakentaa yksi suuri market. Ennakoimattoman raju kasvu yllätti kaikki. Tällä hetkellä Tiiriö on lähes täyteen rakennettu nykyaikainen liikekeskus, satojen työntekijöiden toimeentulon tuki ja turva.

Perinteisen hokeman mukaan Tiiriö täydentää Hämeenlinnan keskustan kaupallisia palveluja. Jos Tiiriö ja keskusta halutaan välttämättä asettaa samalle viivalle, tilanne on ollut ajat sitten aivan toisinpäin: keskusta täydentää Tiiriön palveluja. Tämä tosiasia olisi aika ottaa suunnittelun lähtökohdaksi niin Hämeenmaan kaavaratkaisussa kuin keskustan kehittämisessäkin.

Kaupan rakentamisen jarruttaminen ja kilpailun kahlitseminen on vanhanaikaista politiikkaa. On vaikea nähdä, miten Tiiriön kasvun kampittaminen palvelee Hämeenlinnan etua. Ideat ja voimavarat keskustan kehittämiselle pitää löytää keskustasta itsestään, ei Tiiriön kehitystä estämällä.

On vaikea nähdä, miten Tiiriön kasvun jarruttaminen palvelee Hämeenlinnan etua.

Menot