fbpx
Uutiset

Jasser Arafatin asema horjuu

Palestiinalaiset protestoivat niin ankarasti presidentti Jasser Arafatia vastaan, että tämän oli pakko taipua. Arafat ehti nimittää turvallisuusjohtajaksi sukulaisensa, mutta vastalauseiden vyöryn jälkeen hän perui päätöksensä. Kova vääntö Arafatilla on menossa myös pääministeri Ahmed Qureian kanssa, sillä palestiinalaisjohtaja ei suostu myöntämään tälle eroa.

Presidentti Jasser Arafat on keskellä erittäin vakavaa poliittista kriisiä, josta häntä ei missään tapauksessa pelasta pelkkä kiistellyn turvallisuusjohtajan nimityksen pyörtäminen. Edelleen jatkuvat levottomuudet ja väkivaltaisuudet jopa kielivät, että Arafatin vastustajat hänen omassa Fatah-puolueessaankin saattavat tulkita hänen perääntymisensä heikkoudeksi. Arafatin pitäisi pystyä pikatahtiin tekemään selväksi, että hän on palestiinalaisten johtaja.

Tilanne on Arafatille ja hänen kannattajilleen ahdistava, sillä iskuja satelee monelta suunnalta. Israelin hallitus on toki edelleen Arafatin päävastustaja, mutta tämän lisäksi häneen kohdistuva vastarinta nostaa päätään palestiinalaisten keskuudessa. Hamas arvostelee palestiinalaisten presidenttiä, jos mahdollista, aiempaakin ankarammin ja nyt myös Fatah-puolueen sisällä on menossa lukuisten eri ryhmittymien valtataistelu.

Palestiinalaisten taistelu vallasta ei ole yllätys. Pinnan alla on muhinut jo pitkään tyytymättömyyttä Arafatia kohtaan. Monen palestiinalaisten arvostelijan mielestä palestiinalaisjohtaja on käyttäytynyt vaarallisen kauan kuin mitään ongelmia, Israelia lukuun ottamatta, tuskin olisi olemassakaan. Kiinni pidetyt silmät saattavat koitua Jasser Arafatin kohtaloksi.

Palestiinalaisalueiden levottomuudet ovat monen tekijän summa. Vaikka Israel on taipunut myönnytyksiin ja Gazan kaistale on tyhjenemässä, palestiinalaisten elämää leimaa edelleen näköalattomuus. Veriset taistelut jatkuvat ja niin kauan kuin rauha antaa odottaa itseään, joutuvat palestiinalaiset kamppailemaan köyhyyttä vastaan. Yhteiskuntaolot tulisi vakiinnuttaa, jotta palestiinalaisten elintaso voisi nousta. Hyvinvointiin tähtäävän kehityksen tiellä on myös Fatah-puoluetta ja palestiinalaishallintoa jäytävä korruptio, jonka kitkemisessä Arafat ei ole kirjannut yhtään merkittävää voittoa.

Jasser Arafatin asema palestiinalaisten johtajana horjuu, vaikka hän on monelle palestiinalaiselle yhä kansansa suuri vapaustaistelija. Erityisesti nuori polvi katsoo, että palestiinalaiset kaipaavat uutta johtajaa. Selvää Arafatin seuraajaa ei ole kuitenkaan näköpiirissä. Historian kokemusten mukaan sekavassa tilanteessa vallanperimystä koskevat kiistat ratkaistaan usein väkivallalla. Asiantuntijat pitävät palestiinalaisten sisällissodan uhkaakin todellisena.

Palestiinalaisten riidat eivät ilahduta Israelia. Varsinkin nyt, kun Gazan alue on siirtymässä palestiinalaisille, Israelin neuvottelukumppanina pitäisi olla vahva palestiinalaisjohto.

Palestiinalaisalueiden levottomuudet ovat monen tekijän summa.

Menot