Uutiset

Jätevesistä väännetään ehkä rautalankamalli Hattulassa

Hattula on ehdolla pilottikunnaksi, jossa käytäisiin seikkaperäisesti läpi uuden jätevesiasetuksen määräykset haja-asutusalueen asukkaiden kannalta.

– Nythän ympäristöministeriö on nimennyt muutamia paikkakuntia, joissa selvitetään jätevesineuvonnan kehittämistä. Mutta tässä meidän mallissa mentäisiin pelkkää neuvontaa pitemmälle, sanoo Hämeen Ely-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat?-vastuualueen johtaja Harri Kallio.

Hattulan mallia on tarkoitus kehittää Vanajavesikeskuksen siipien suojissa, ja sille haetaan rahoitusta Linnaseutu ry:n kautta. Mukana ovat Ely-keskus, Hattulan kunta ja HS-Vesi.

Kallion mukaan tavoitteena olisi saada aikaan menettelytapa, jossa haja-asutusalueen asukas saisi koko paketin eli neuvonnan, mahdollisimman edullisen mutta riittävän jätevesiratkaisun, asennuksen, opastuksen ja huollon ja jopa rahoituksen yhdeltä taholta.

– Tuo taho voisi olla esimerkiksi uusi liikeyritys, kunnallinen liikeyritys tai vaikkapa vesiyhtiö, Harri Kallio sanoo.

Hän sanoo, että mallista on tarkoitus tehdä niin hyvä, että toteuttajiakin löytyisi.

– Ajatuksena tässä on poistaa maaseudun kehittämisen esteitä. Yksittäisten asukkaiden kannalta olennaista on helppous, ja jos siitä vielä voisi tulla joillekin kannattavaa liiketoimintaa, asiaa kannattaa selvittää.

Hanketta varten on tarkoitus palkata projektityöntekijä ja nimetä ohjausryhmä. (HäSa)