Uutiset

Jätevettä jouduttiin juoksuttamaan Vantaaseen

Vantaanjokeen on viikon sisään jouduttu laskemaan lähes 7 500 kuutiota puhdistamatonta jätevettä. Jätevesiverkosto ylikuormittui, kun taivaalta satanut vesi täytti viemärit Riihimäellä.

– Kun puhdistamolle tuli paljon normaalia enemmän jätevettä, jouduimme laskemaan osan esiselkeytyksen jälkeen Vantaanjokeen. Biologinen puhdistusprosessi ei pysty käsittelemään ylikuormaa, joka jäähdyttäisi ja pilaisi prosessin, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Rämö Riihimäen Vedestä.

Osa jokeen päästetystä jätevedestä valui Karoliinanojan ylivuotopaikalla kohti jokea esiselkeyttämättä, sellaisenaan. Tätä jätevettä pääsi ojaa pitkin jokeen 3 300 kuutiota viimeisen viikon aikana.

Riihimäen puhdistamon teho ei riitä käsittelemään vesiä tulva-aikaan tai rankkojen kesäsateiden jälkeen. Ongelma on yhä kaupungin viemäriverkosto, johon myös osa sadevesiä keräävästä verkostosta on kytketty.

– Sekaviemäriverkkoa saneerataan koko ajan kahdeksi erilliseksi verkostoksi. Vuosittain pystytään rakentamaan vajaat kaksi kilometriä. Korjattavaa on 70 kilometriä, joten urakka jatkuu pitkään, Jarmo Rämö toteaa.

Ohi- ja ylijuoksutusten odotetaan loppuvan, kun jätevedenpuhdistamon laajennus ja perusparannus saadaan valmiiksi. Peräti 11,5 miljoonan euron hintainen laajennus on edessä vuosina 2013 ja 2014.

Riihimäen puhdistamo ei ole yksin tulvien aiheuttamien ohijuoksutusten kanssa. Koko Vantaanjoen alajuoksun puhdistamoverkosto joutuu laskemaan jätevesiään Vantaaseen tulva-aikaan.

Vantaanjoen pinta lähti Riihimäellä Paloheimon mittauspisteessä laskuun jo tiistaina. Keskiviikkona pinta laski jo alle 87 metrin. (HäSa)