Uutiset

Jatkaako Talvivaara sittenkin? Kuolinisku vielä hyvin kaukana

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoo, että valtio-omisteinen Terrafame käy yhä neuvotteluita yksityisen rahoituksen saamisesta Talvivaaran kaivoksen toiminnan jatkamiseksi.

– Neuvottelut rahoituksen saamisesta jatkuvat vuoden 2016 loppuun asti, Rehn toteaa.

Jos yksityistä rahoittajaa ei seitsemässä kuukaudessa löydy, Talvivaaran nikkelikaivoksen surullinen tarina saattaa olla lopussa. Kaivoksen toiminta kuitenkin jatkuu koko ajan, minkä vuoksi todellinen kohtalonhetki on pitkällä vuoden 2017 puolella – jos sielläkään. Kaivoksen alasajo, jota ei edes voi aloittaa ilman lupaa, kestäisi Rehnin mukaan 3–5 vuotta eli koko tämän vuosikymmenen ajan.

Jos nikkelin maailmanmarkkinahinnassa tapahtuu käänne ylöspäin, Talvivaaran kaivoksen toiminnan jatkamisesta on mahdollista tehdä päätös koko kuluvan vuosikymmenen ajan.

Rehn: ”Kaivostoiminta olisi vedonlyöntiä veronmaksajien rahoilla”

Keskiviikkona koettiinkin vain osaratkaisu, jonka perusteella valtio haluaa eroon kaivoksesta – tai rinnalleen vahvan yksityisen rahoittajan.

– Onnistunutkin kaivostoiminta olisi vedonlyöntiä nikkelin hinnasta veronmaksajien rahoilla, mikä ei ole vastuullisen hallituksen toimintaperiaatteiden mukaista, Rehn perustelee sitä, miksi hallitus valmistautuu lakkauttamaan toiminnan.

Vaikka Talvivaaran vesiongelmat ovat tiedossa, ne eivät ehkä sittenkään ole syy, jonka takia kaivoksen toiminta saattaa loppua.

Lopulta Talvivaaran nikkelikaivoksen kohtaloksi on koitumassa nikkelin maailmanmarkkinahinta, jonka noususta riittävälle tasolle ei ole takeita. Vuoden 2015 toimintakertomuksessaan Terrafame toteaa lakonisesti, että ”nikkelin hinta laski Lontoon metallipörssissä vuoden aikana 42 prosenttia alimmalle tasolle 12 vuoteen”.

”Vuoden 2015 lopussa nikkelin hinta oli 8 665 Yhdysvaltain dollaria tonnilta”, Terrafame huomauttaa.

Jos ylösajoa jatketaan, kaivos pystyy kattamaan tuotantokustannukset, jos nikkelin hinta nousee 11 000:een dollariin tonnilta. Investointien kattaminen edellyttää 12 700 dollarin tonnihintaa.

Terrafamen johto on puhunut siitä, että vuosikymmenen loppupuolella nikkelin maailmanmarkkinahinta voisi nousta 15 000–16 000 dollariin tonnilta. Ensimmäisenä aidosti voitollisena vuotena Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia on väläytellyt vuotta 2019.

Rehn kertoo hallituksen laatineen myös liiketoimintasuunnitelman, joka perustuu oletukseen, että nikkelin tonnihinta nousisi vuoden loppuun mennessä 12 000 dollariin, pysyisi siinä vuonna 2017 ja olisi vuonna 2020 noin 15 700 euroa.

Vastuullinen hallitus ei Rehnin mukaan voi perustaa päätöksiään oletuksiin.

– Jos nikkelin hinta pysyisi nykytasolla, vuosittainen rahoitustarve olisi 100–150 miljoonaa euroa, Rehn kuvailee sitä, kuinka suuret panokset veronmaksajilla olisi pelissä.

Ei yt-neuvotteluita – työpaikat säilyvät ainakin tämän vuoden

Vedonlyönnin välttämiseksi hallitus esittää eduskunnalle, että se myöntäisi lisätalousarviossa Terrafamelle lisäpääomaa 144 miljoonaa euroa, jolla toiminta jatkuu ainakin vuoden loppuun asti. Samalla kuitenkin valmistaudutaan kaivoksen alasajoon, vaikka Rehn koko ajan puhuu myös toiminnan jatkamisesta.

– Ei tule yt-neuvotteluita tässä vaiheessa, Rehn painottaa.

Lisäraha antaa kaivokselle ja noin tuhannelle työpaikalle vähintäänkin pitkän jatkoajan. Rehn kertoo, että samalla Terrafame jatkaa neuvotteluita siitä, että kaivosyhtiö saisi joko oman pääoman rahoitusta eli yksityisen osaomistajan tai käyttöpääomaa ulkopuoliselta sijoittajalta.

Talvivaaran ensi vuoden julkisesta rahoituksesta päätetään syksyllä budjetin yhteydessä. Silloinkin hallitus voi päättää joko rahoittaa kaivoksen alasajoa tai sen toiminnan jatkamista.

Samalla yhtiö hakee uutta ympäristölupaa, mikä tekee kaivoksen tulevaisuuden ennustamisesta erittäin vaikean tehtävän. Kaikki vaihtoehdot pysyivät keskiviikkona avoinna. LM-HäSa

Päivän lehti

8.7.2020