Uutiset

Jatkuuko suomettuminen ?

Venäjällä ollaan laittamassa voimaan uutta järjestölakia, joka laittanee siellä kansalaisjärjestöt ahtaalle, varmaan sananvapautta tullaan myös entisestään rajoittamaan.

Kansalaisjärjestöillä on oma merkittävä roolinsa demokrattisissa yhteiskunnissa. Kansalaisjärjestöjen ”valpas silmä” voi huomata yhteiskunnassa, taikka yleisessä turvallisudessa, sellaisia vakavia puutteita, joita valvova viranomainen ei huomaa, tai ei edes halua huomata.

Venäjällä ovat hyviä esimerkkejä ydinvoimalat ja Suomenlahden öljykuljetukset. Venäjä tarvitsee nyt valuuttaa, jotta suurmahtiasemaa voidaan jatkossa dollareilla pönkittää. Täten sen valvova silmä saattaa olla vain raollaan, kun puhutaan energiatuotannon ja energiakaupan turvallisuudesta.

Suomenlahti on erittäin arka ja helposti vahingoittuva.

Tuleeko Venäjältä miehiä siivoamaan Suomen rannikoita, jos se iso rysähdys merellä tapahtuu, tuskinpa. Suomen kallein maa-alue, eli eteläinen rantaviiva, sijaitsee juuri tällä vaara-alueella.

Vuonna 2005 kesäkuussa oli jo lähellä suuronnettomuus. Erään Viking Linen konemestarin mukaan, kyse oli enää vain minuuteista. Tapaus sai alkuunsa toisen laivan komentosillalla tapahtuneesta sairaskohtauksesta. Tästäkään viranomaiset eivät tiedä mitään ja jos tietävät, niin ovat sen julkisuudelta salanneet.

Juuri tälläiseen yleiseen turvallisuuten vedoten, kansalaisjärjestöjen valpas silmä on tarpeen. Tietysti on Suomenkin etu, että Venäjällä torjutaan terrorismin uhkaa tehokkasti, mutta jos sen varjolla tapetaan vapaat kansalaisjärjestöt, niin se on todella väärä (pelottava) suunta.

Ihmetystä herättää se, että presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen suorastaan julkisuudessa kilpailevat Putinin suosiosta. He kinaavat siitä, kumpi on saanut kutsun ja kumpi ei, eli kumpi pääsee seuraavaksi kilistelemään maljoja Putinin kanssa.

Miksi he eivät tuomitze jyrkästi tätä Venäjän järjestölakihanketta?

Onko suomettuminen taas voimissaan? Kuka (taikka kumpi heistä) kantaa vastuun siitä, jos tapahtuu suuri ympäristökatastrofi, jossa myös Suomen alueet pilataan.

Suomen päämiesten, erityisesti presidentin, tärkein tehtävä on Suomen etujen puolustaminen ja sitä pitää uskaltaa tehdä julkisesti.

Toivottavasti saamme vaaleissa presidentin (valittiin sitten kuka tahansa), joka uskaltaa avoimesti puolustaa kaikkien kansojen demokraattisia oikeuksia ja joka ei häpeile ajaa oman maansa etuja.

Tarvitsemme maan johtoon henkilöitä, joiden rinnalla koko kansa voi ryhdikkäästi seisoa häpeilemättä menneisyyttään ja pelkäämättä tulevaisuuttaan. Tarvisemme henkilöitä, jotka laittavat itsensä täysillä peliin isänmaan ja avoimen yhteiskunnan hyväksi.

Matti Hurtta

puheenjohtaja

Suomalaisten Sananvapauden Yhdistys

Janakkala

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic