Uutiset

Jättiläismäiset pytonkäärmeet saivat metsästäjät peräänsä Floridassa – "Tiesin, että se yritti mennä kohti kurkkuani"

Floridan osavaltio maksaa palkkioita eteläaasialaisten käärmeiden pyydystämisestä. Vieraslaji vahingoittaa alueen luontaista eläinkantaa.
Eteläaasialaiset pytonit ovat vieraslaji Floridassa Yhdysvalloissa. Käärmeenmetsästäjä Edward Mercerilla on oma pyton kotona. Kuva: ERIK S. LESSER
Eteläaasialaiset pytonit ovat vieraslaji Floridassa Yhdysvalloissa. Käärmeenmetsästäjä Edward Mercerilla on oma pyton kotona. Kuva: ERIK S. LESSER

Thomas Aycock näki elämänsä vilisevän silmissään eräänä iltana Floridan Evergladesissa, kun lähes neljämetrinen burmanpyton puristi hänet otteeseensa.

Aycock kertoo yrittäneensä napata käärmettä yksin ja muistavansa, miltä sen häntä tuntui selkää vasten.

– Tiesin, että se yritti mennä kohti kurkkuani, Aycock, 54, kertoo Reutersin haastattelussa.

Hän onnistui painimaan itsensä vapaaksi käärmeen otteesta.

Vuonna 2018 sattunut läheltä piti -tilanne ei ole estänyt häntä palaamasta yhä uudestaan reheville kosteikoille ja omistamasta lähes kaiken vapaa-aikansa käärmeiden etsimiseen.

Floridan osavaltio rohkaisee metsästäjiä pyydystämään tai tappamaan eteläaasialaisia jättiläiskäärmeitä, jotka vieraslajina vahingoittavat alueen luontaista eläinkantaa.

Kymmenet metsästäjät haravoivat Evergladesin alueella vuosittain järjestettävän Python Bowlin eli kymmenpäiväisen käärmejahdin aikana.

Suurimman ja painavimman käärmeen pyydystänyt voittaa 2 000 dollarin palkinnon.

Metsästäjät ovat varustautuneet hiilihankoa muistuttavilla metallikoukuilla ja säkeillä. Monet pyydystävät käärmeet elävinä.

Aycock seurueineen viettää päiviä ja öitä kierrellen Evergladesia jalkaisin, polkupyörillä ja maastoautoilla, ja yrittäen paikantaa heijastuksen silmästä tai kiiltävän ruskeamustan kuvion.

Omistajat ja hirmumyrsky päästäneet käärmeitä luontoon

Ensimmäinen jättikäärme löydettiin alueelta vuosituhannen alussa. Niiden arvellaan levinneen luontoon, kun omistajat ovat vapauttaneet lemmikkikäärmeitä.

Käärmeitä on mahdollisesti päässyt luontoon myös vuonna 1992, kun hirmumyrsky Andrew tuhosi käärmeiden tutkimuslaitoksen.

Suurimmat käärmeet voivat kasvaa jopa 5,5 metrisiksi ja painaa 45 kiloa.

Ne tekevät vahinkoa alueen herkälle ekosysteemille. Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan alueen pesukarhukanta oli pienentynyt 99 prosenttia, opossumikanta 98 prosenttia, ja ilveskanta 87 prosenttia.

– Näin viime yönä penkereellä opossumin, ja se oli ensimmäinen puoleen vuoteen näkemäni pieneläin, Aycock kertoo.

Jättiläiskäärmeiden on nähty yrittävän syödä jopa alligaattoreita.

Floridassa viranomaiset ovat käynnistäneet viime vuosina useita käärmeidenhävitysohjelmia.

Metsästäjille maksetaan tuntipalkkaa, ja käärmeen koko määrää siitä maksettavan bonuksen.

Sopimuksella työskentelevät käärmeenmetsästäjät ovat pyydystäneet vuoden 2017 jälkeen jopa 1 900 käärmettä. Näin kertoi tilasto viime vuodelta.

Yhteensä jopa satojatuhansia käärmeitä on metsästetty, mutta menestys ei tule helposti.

Aycockin mukaan yhden käärmeen löytämiseen saattaa kulua keskimäärin jopa kahdeksan tuntia.

Naaraskäärmeet kantaneet jopa sataa munaa

Kahdelle organisaatiolle työskentelevät käärmeenmetsästäjät ovat käyttäneet käärmejahtiin yli 14 000 tuntia ja napanneet lähes 1 200 käärmettä vuoden 2018 puolivälin jälkeen.

Suurimmat napatut naaraat ovat kantaneet jopa sataa munaa.

– Meidän kohteemme ovat lintuyhteiskuntien pesimispaikoilla, jotka ovat ekologisesti herkkiä alueita. Käärmekannan koosta riippumatta tiedämme, että jokainen poistettu käärme parantaa tilannetta, sanoo Reutersille Floridan osavaltion villieläimiin kohdistuvien vaikutusten hallintaosaston johtaja Kristen Sommers.

Aycock kertoo, että viime päivinä käärmeiden löytäminen on ollut lähes mahdotonta viileän ilman vuoksi.

Käärmeet vetäytyvät viileällä säällä piiloon suojaan ja pysyttelevät poissa näkyviltä.

– Jokainen alueen luonnosta poistettu pyton edesauttaa ekosysteemin palauttamista luonnolliseen tilaan. Meillä on hauskaa etsinnöissä, mutta otamme tehtävän äärimmäisen vakavasti ja olemme valmiita tekemään töitä sen eteen, Aycock sanoo.

Menot