fbpx
Uutiset

Jauhettu biojäte ei mahdu viemäriin

Riihimäkeläinen lukija ihastui jätemyllyyn käydessään ystävänsä luona Yhdysvalloissa. Hän ihmettelee, miksei systeemiä ole otettu käyttöön Suomessa.

Hän kertoo kuulleensa jokin aika sitten radiosta haastattelun, jossa alan asiantuntija valitteli, että ruuantähteiden kuljetus autoilla saati heittäminen sekajätteiden mukana ei ole kovin ympäristöystävällistä.

-Asiantuntijan mielestä paras tapa saada biojätteet hyötykäyttöön olisi huuhtoa ne suoraan viemäriä pitkin jätevedenpuhdistamolle.

Ongelmana tosin on se, että jäte tukkii viemärit, mutta lukijan mukaan amerikkalainen jätemylly voisi olla ratkaisu pulmaan.

-Ystäväni heitti ruuanlaiton lomassa tiskialtaaseen niin kananmunankuoret kuin omenan karatkin ja survaisi ne viemärimyllyssä. Vettä vähän perään ja moskat hävisivät viemäriin.


Tuhoeläimistä tulisi riesa

HS-Veden projekti-insinööri Sanna Heinonen tyrmää jätemyllyn käytön.

-Jätemyllyjen käyttö toisi viemäriin aineita, jotka eivät sinne kuulu. Lisäksi jäte tukkii viemärit ja houkuttelee tuhoeläimiä.

Heinonen toteaa, että hän ei tunne amerikkalaista viemärijärjestelmää, mutta hän arvelee, että sen täytyy olla erilainen kuin täällä. Hänen mukaansa viemäriputkia pitäisi suurentaa ja huuhtelua lisätä, jos viemäriin alettaisiin päästää jätettä. Myös jätevedenpuhdistamoiden pitäisi tehostaa toimintaansa.

-Vaikka biojäte jauhettaisiin pienemmäksi, niin viemäriä pitkin kulkisi paljon nykyistä sakeampaa tavaraa.

Projekti-insinöörin mukaan suomalainen viemärivesi käsitellään vetenä, ei jätteenä. Vessavedet, pesu- ja tiskivedet sekä korkeintaan keiton liemi voidaan heittää viemäriin; sattumat täytyy kerätä biojäteastiaan.

Heinonen toteaa, että toki jätemylly helpottaisi elämää, mutta se lisäisi myös kustannuksia. Eikä hän ole edes varma, ovatko laitteet laillisia.


Nesteen poisto käy

Hämeenlinnan kaupungin ympäristötarkastaja Sirpa Viholainen sanoo, että jätemyllyt kuulostavat menneeltä ajalta.

-Jätehuoltomääräyksissä ei ole mainintaa jätemyllyistä, mutta määräyksissä sanotaan, milloin biojäte pitää kerätä erikseen. Esimerkiksi taaja-asutusalueella silloin, kun toiminnanharjoittajalla syntyy biojätettä vähintään 20 kiloa viikossa tai kun asuinkiinteistössä on vähintään kymmenen huoneistoa. Viemäriin biojäte ei kuulu.

Viholaisen mukaan laite, joka poistaa biojätteestä nesteen, voi olla sallitun rajoissa, mutta kiinteä jäte kuuluu keräysastiaan, ei viemäriin.

Ely-keskuksen ympäristöinsinööri Päivi Laurila toteaa, että päätös jätemyllyn käytöstä on kuntien vastuulla ja niiden pitäisi huolehtia jätteiden keräilystä.


Saa myydä, muttei käyttää

Jätemyllyjä myydään Suomessakin. Netin kautta löytyy ainakin pari yritystä, jotka mainostavat myllyjä muun muassa suurkeittiökäyttöön.

-Ei, ei niitä voi Suomessa myydä. Myymme niitä muualle Eurooppaan, Drink Consult Finland oy:n edustaja naurahtaa.

Helsinkiläinen Candi oy myy amerikkalaisia jätemyllyjä kotitalouskäyttöön.

-Joissain kaupungeissa jätemyllyihin suhtaudutaan myönteisesti, mutta ei niitä varten lupaa tarvitse hakea muuallakaan, yrityksestä kerrotaan.

Päivi Laurila toteaa, että Suomessa myydään aika paljon tavaroita, joita ei saisi käyttää.

-Jätemyllyn käyttö ei ole lainmukaista, tai ainakin se on säädöksenvastaista, Laurila summaa. (HäSa)

Menot