Uutiset

Jauhiaanen tasapainoili voitolle

Hämeenlinnan teatterin näytäntökausi jatkuu yli toukokuun puolivälin, mutta jo nyt teatterinjohtaja Heikki Paavilainen voi kehua ensimmäisen näytäntökauden sujuneen Verkatehtaalla paremmin kuin hyvin.

-Tähän mennessä katsojia on ollut 46 000 eli melko lailla se, mitä ennakoitiinkin. Jo 45 000 kävijän tulos olisi ollut huippuhyvä, hän sanoo.

Teatterinjohtajaa eivät ilahduta ainoastaan katsojaluvut, vaan Verkatehtaan ensimmäinen talvi on sujunut hänen mielestään kaikin puolin muutenkin nappiin. Uusien tilojen lisäksi tarjolla oli tärkeää sisältöä.

-Avausnäytelmämme (Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö) oli rohkea valinta, mutta se saatiin hienosti toimimaan, hän sanoo.

Rohkeaksi Heikki Salon kirjoittaman näytelmän teki ennen kaikkea se, että kyseessä oli uusi, ennalta tuntematon näytelmäteksti, jonka nimikin oli harvinaisen vaikea. Lisäksi näytelmä oli suunnattu hankalalle kohderyhmälle, nuorisolle.

Pienen alkukangertelun jälkeen katsomo alkoi kuitenkin täyttyä, ja tälläkin viikolla kevään viimeiset esitykset ovat loppuunmyytyjä.

-Saimme ihan uutta nuorta yleisöä tulemaan teatteriin, Paavilainen kiittelee.

Berliinin muurissa ?on reikä

Varsinainen yleisömagneetti on ollut Hella Wuolijoen romaaneista koostettu näytelmä Niskavuori. Matti Kuikkaniemen ohjaamaa näytelmää on esitetty jo yli 50 kertaa täysille katsomoille, ja ensi syksyn näytöksetkin alkavat olla jo täynnä.

-Ryhmätilauksia kysellään niin paljon, että 9. toukokuuta meidän pitää avata myös kevään 2012 liput myyntiin, Heikki Paavilainen kertoo.

Niskavuori on selvästi laajentanut Hämeenlinnan teatterin asiakaspiiriä. Tilausbusseja on tullut ympäri Etelä-Suomea, mutta erityisen tyytyväinen Paavilainen on Iittalan pohjoispuolelta tulevasta yleisöstä.

-Sääksmäen silta on ennen ollut sellainen läpäisemätön Berliinin muuri, ettei siitä ole tultu Hämeenlinnan suuntaan teatteriin. Nyt siinäkin muurissa on reikä, hän sanoo.

Heikki Paavilainen tietää, että osa ryhmämatkalaisista on tullut Hämeenlinnaan nimenomaan katsomaan uutta teatteritaloa. Parin vuoden kuluessa nähdään, jatkuuko bussiralli vielä avajaishuuman jälkeenkin.

-Nyt kuitenkin nähtiin, että tiloillakin on merkitystä siinä, mihin ihmiset lähtevät. Nyt meillä on paikat, mihin tulla, hän sanoo.

Verkatehtaan hyvä maine ja vetovoima on Paavilaisen mielestä auttanut myös teatteria keräämään yleisöä.

Lastennäytelmä ?jatkaa vielä

Ristiriitaisimman vastaanoton avajaiskauden näytelmistä sai Kari Paukkusen kirjoittama ja ohjaama karjalaisnäytelmä Tätini on toista maata. Sen esityksiin toukokuussa on vielä tilaa.

Kevään lastennäytelmää Kuka lohduttaisi Nyytiä? esitetään teatteri Verstaassa vielä 24.5. saakka. Osa esityksistä on luokkaretkeläisille suunnattuja päivänäytöksiä. Luokille myydään viime vuosien tapaan myös luokkaretkipaketteja, joihin sisältyy teatteriesityksen lisäksi esimerkiksi museo- tai kylpyläkäynti tai lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen Arxin työpajoja.

Kaikkiaan Hämeenlinnan teatterin viimetalvisen esityskauden täyttöaste on 80 prosenttia. Näytöksiä oli 200. (HäSa)