fbpx
Uutiset

Jebi-taifuuni moukaroi Japania - ainakin 6 kuollut ja 160 loukkaantunut

Japanissa ainakin 6 ihmistä on kuollut ja noin 160 ihmistä loukkaantunut Jebi-taifuunin reitillä, kertoo yleisradioyhtiö NHK.

Japanin länsirannikkoa moukaroiva neljännesvuosisadan voimakkain taifuuni on aiheuttanut paikoin merkittäviä vahinkoja erityisesti Osakassa, jossa kansainvälinen lentokenttä on osittain veden alla. Kaikki lennot Osakan kentälle ja sieltä pois on peruttu. Kaikkiaan peruttuja lentoja on lähes 800. Myös Finnair on tänään perunut lennon Helsingistä Osakaan sekä lennon Osakasta Helsinkiin.

Osakan lentoasemalle on jäänyt jumiin noin 3 000 matkustajaa, eikä vielä tiedetä, koska aseman toiminnot voidaan aloittaa.

Jebi aiheutti muutakin vahinkoa Osakan lähellä. Se muun muassa paiskasi Osakanlahdella ankkurissa olleen polttoainetankkerin päin siltaa. Sanomalehti Japan Timesin mukaan tankkerin kyydissä oli törmäyshetkellä 11 ihmistä. Tiedettävästi kukaan ei loukkaantunut tapahtuneessa.

Myrskyn takia koulut ja osa tehtaista sulkivat Osakassa ovensa.

Lisäksi taifuunin kerrotaan rikkoneen Kioton rautatieaseman lasikaton. Paikallisen poliisin mukaan joitain ihmisiä loukkaantui tapahtuneessa.

NHK:n kuvissa näkyy kuinka voimakkaat myrskytuulet pyörittävät kiivaasti sata metriä korkeaa maailmanpyörää Osakassa. Taifuunin nostattamien tuulten nopeudeksi on mitattu 60 metriä sekunnissa.Yli miljoona kotitaloutta ilman sähköäYli miljoonalle ihmiselle annettiin evakuointikehotus taifuunin tieltä. Pääministeri Shinzo Abe määräsi hallituksen tekemään kaikki vaadittavat toimet ihmisten suojelemiseksi.

Paikallismedian mukaan yli miljoona kotitaloutta on ilman sähköä. Lisäksi julkisessa liikenteessä on ollut pahoja katkoksia, NHK kertoo.

Japanin ilmatieteen laitos on varoittanut mahdollisista maanvyörymistä, tulvista ja voimakkaista tuulista sekä salamoinnista ja tornadoista.

Tiedossa ei ole, että loukkaantuneiden joukossa olisi suomalaisia, kerrotaan Suomen ulkoministeriöstä. Ministeriö tai Suomen suurlähetystö Tokiossa eivät ole myöskään saaneet suomalaisilta myrskyyn liittyviä yhteydenottoja.

Suomalaiset ovat ministeriön mukaan tehneet Japaniin kaikkiaan 870 matkustusilmoitusta. Luku on korkea, koska se sisältää myös Japanissa pysyvämmin oleskelevat suomalaiset. Luku kattaa koko Japanin, joten siitä ei voi päätellä, kuinka moni suomalainen on mahdollisesti myrskyalueilla.

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20180904_38/
https://www.japantimes.co.jp/news/2018/09/04/national/strong-typhoon-poised-make-landfall-shikoku-kii-peninsula-afternoon/#.W45Nh8aWZaQ

Asiasanat

Menot