fbpx
Uutiset

JHL ennakoi: Huomenna alkavat työtaistelutoimet näkyvät lasten päivähoidossa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa

Julkisilla ja hyvinvointialoilla huomenna alkavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot näkyvät erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä lasten päivähoidossa, arvioi JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

– Vaikutukset tulevat olemaan laajat, ja ne näkyvät varmasti sillä tavalla, että ei ole riittävästi henkilökuntaa paikalla. Jokainen joutuu miettimään, millä tavalla hakee lapsensa. Työnantajan tehtävä on nyt pitää huoli siitä, että palvelut pelaavat ja ettei kenenkään henki ole uhattuna, Niemi-Laine sanoo STT:lle.

Niemi-Laineen mukaan työntekijöiden vähyys näkyi myös vuoden alussa, kun JHL:n jäsenet olivat ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa sopimusneuvottelujen takia.

– Työnantajat ovat tehneet joustojen kautta mahdolliseksi sen, että henkilökuntaa ei ole palkattu, vaan työntekijät ovat jääneet ylitöihin tai vaihtaneet vuoroja. Tämä ei vielä ole mikään työtaistelutoimi. On työsuojelullisesti ihan normi asia, että jokaisen työntekijän osalta pidetään huoli säännöllisistä työajoista ja tehdään vain niitä.

JHL vastustaa toimilla hallituksen aikeita keventää pienten yritysten irtisanomissuojaa.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ei ryhdy ennalta arvioimaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen vaikutuksia. Hän ei kuitenkaan usko, että ne ovat kovin mullistavia, vaikkakin palvelut voivat heikentyä.

– Työnantajat ympäri Suomea ovat tietoisia tästä ja tehneet ne valmistelut, mitä on tehtävissä. Alue on niin mahdottoman laaja, sosiaali- ja terveystoimi ja tekninen sektori, että vaikea sanoa. Vaikutukset voivat vaihdella hyvin paljon toimialoittain, alueittain ja työnantajittain, Jalonen sanoi STT:lle.Perhepäivähoitajat ulkopuolellaJalonen sanoo, että viime viikolla saatiin jo kokemuksia muun muassa lähi- ja perushoitajaliitto Superin ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn vastaavista, kolme päivää kestäneistä toimista.

– Niiden vaikutukset olivat aika vähäisiä.

JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee muun muassa kuntien, kirkon, valtion sekä yksityisen sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä. Esimerkiksi perhepäivähoitajat on rajattu ulkopuolelle. Työtaistelu koskee tässä vaiheessa lähes 100 000 JHL:n jäsentä.

Niemi-Laineen mukaan JHL:n toimet saattavat kestää pitkäänkin. Liitto on valmistautunut myös muihin työtaistelutoimiin, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu.

– Hallituksen pitäisi nyt myöntää, että tässä juostaan seinään ja kovaa.

Jalosen mielestä sekä ay-liikkeen että hallituksen on tultava vastaan.

– Se tässä on erikoista, että kovat on jo piipussa, vaikka esitystä ei ole vielä annettu, Jalonen päivittelee.

Asiasanat

Menot