fbpx
Uutiset

JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Työtaistelutoimi on vastalause heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä. Työtaistelutoimet alkavat 1. lokakuuta.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo, että liitto on valmis ottamaan uusia keinoja käyttöön, jos hallitus ei anna periksi irtisanomissuojan heikentämisaikeissa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on julistanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on liiton vastalause irtisanomissuojan heikentämisaikeiden vuoksi. JHL:n työtaistelutoimet alkavat 1. lokakuuta.

– Hallituksen ajama irtisanomislaki lisää pelkoa työelämässä eikä paranna työllisyyttä. Entistä useammin työnantaja voisi vedota luottamuspulaan, jos työntekijä nostaa työpaikan ongelmia esiin, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee muun muassa kuntien, kirkon, valtion ja yksityisen sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä.

Kaikkiaan työtaistelutoimi koskee lähes 100 000 liiton jäsentä.

JHL:n työtaistelutoimien ulkopuolelle on rajattu muun muassa energia-ala, rautatieala sekä Sivistystyönantajien sopimusaloilla työskentelevät työntekijät.

Niemi-Laineen mukaan työntekijöiden ylitöiden tekeminen palvelualoilla on erittäin yleistä.

– Työnantaja saa joustovaraa siitä, että työntekijät suostuvat ylitöiden tekemiseen ja vuorojen vaihtamiseen. Kun työvoimasta on vajausta, palveluita tuotetaan ylitöiden tekemisellä ja vuoronvaihdoilla, puheenjohtaja sanoo Lännen Medialle.

 

JHL valmistautuu työtaistelutoimien laajentamiseen

JHL:n julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on tehty toistaiseksi eli sen loppumisajankohdasta ei ole päätetty.

Liitto kertoo olevansa valmis laajentamaan työtaistelutoimia myöhemmin syksyllä, jos hallitus ei peräänny irtisanomislain valmistelussa.

– Ajatuksemme on se, että nyt kun lähdemme liikkeelle, viemme näitä toimenpiteitä niin pitkälle kuin mahdollista, jos (Juha) Sipilän hallitus ei lopeta irtisanomislain valmistelua. Työntekijät ovat kokeneet tämän hallituskauden aikana erittäin suuria tappioita, Niemi-Laine sanoo.

JHL:n puheenjohtaja ei avaa tarkemmin, millaisia työtaistelutoimia on tiedossa, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu.

– Hallituksessa kyllä tiedetään, mitä kaikkia toimenpiteitä työtaistelutoimista löytyy, jos niin pitkälle joudutaan menemään.

Myös monet muut ammattiliitot ovat ilmoittaneet määräaikaisista ylityökielloista vastalauseena hallituksen aikeille heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa yrityksissä, joissa on korkeintaan 20 työntekijää.

Ylityökieltoja ovat julistaneet muun muassa muun muassa posti- ja logistiikka-alan unioni PAU, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT.

Menot