Uutiset

Jo ennakkoäänet latistivat vihreiden tunnelmat

Kun presidentinvaalien ennakkoäänet lävähtivät isolle tv-screenille Suisto-klubin järjestämässä Puolueettomassa pressa-illassa, hyytävä hiljaisuus laskeutui Pekka Haaviston kannattajakuntaan.
Yllättävän harvalukuisen yleisön, reilun parinkymmenen ihmisen muodostamasta joukosta kuului vain yksi ilon hihkaisu – se kuului Sauli Niinistön kannattajalle, kokoomuksen valtuustoryhmän hämeenlinnalaiselle puheenjohtajalle Sari Rautiolle.

– Olin tanssimassa tuossa vieressä ja tulin ensin katsomaan ennakkoäänet tänne ja suuntaan sitten Niinistön vaalivalvojaisiin Emiliaan, Rautio kertoi.

Kohti kunnallisvaaleja
Hämeen vihreiden puheenjohtaja Anssi Lepistö ei ilmeelläänkään paljastanut pettymystään.

– Ihan hyvät on fiilikset. Niinistö on vanhakantainen johtaja, ei niin avoin, keskusteleva, kuunteleva ja kompromisseja tekevä kuin Haavisto, kuuluivat ensikommentit.

Lepistö pitää voittona jo sitä, että vihreiden ehdokas pääsi toiselle kierrokselle.

– Tämä on askel kohti suvaitsevaisempaa Suomea. Uskon, että vihreitä valtuutettuja tulee varmasti syksyn kunnallisvaaleissa Hämeeseen ja koko maahan enemmän kuin nyt.

Lepistön mukaan Haaviston pääsy kakkoskierrokselle toi kampanjaväkeä ja äänestäjiä mukavasti yli puoluerajojen.

– Tosi paljon on ollut mukana jäseniä etenkin demareista ja Vasemmistoliitosta.

”Demarit pelkureita”
Yksi avoimesti Haaviston kannattajaksi siirtynyt demari on Hämeen työväenyhdistyksen tiedottaja ja johtokunnan jäsen Kari Aavasto.

– Salamannopeasti siirryin kannattajaksi heti ensimmäisellä kierroksella, kun Haavisto oli ohittanut Väyrysen. Laitoin heti Iisakille (Kiemunki) viestin, ja hän kertoi pistäneensä saman viestin Kirsille (Ojansuu-Kannisto).

Aavasto kuitenkin arvostelee omiaan rohkeuden puutteesta.

– Yllättävän vähän on ollut uskallusta tukea julkisesti toisen kierroksen ehdokkaita. Suhtaudun tähän itse kriittisesti. Haluaisin tietää, mitä demarit pelkäävät. Pitäisi löytyä rohkeutta mennä jonkun taakse, kun oman puolueen kannatus laskee. Jos ei kannata mitään, ei kohta ole kannattajia!

Aavaston ja Kiemungin lisäksi Haavistoa tunnusti hämeenlinnalaisdemareista kannattavansa kansanedustaja Tarja Filatov.

Haavisto sai paljon kannatusta myös nuorilta, kuten 18-vuotiailta Anna-Maija Heinoselta ja Ida Niemiseltä.

– Olemme aika pettyneitä, mutta tulos oli odotettu. Äänestimme Haavistoa vihreiden arvojen, suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon vuoksi. (HäSa)

Mainos