fbpx
Uutiset

Joensuu villitsi kotiyleisön

Jesse Joensuusta tuli torstai-iltana suomalaisen jääkiekkoyleisön uusi sankari.

Porilaislähtöinen laitahyökkääjä iski Suomen välieriin jääkiekon MM-kisoissa vain yhdeksän sekuntia ennen kolmannen erän päätöstä. Joensuu sai maalin takaa Petri Kontiolalta nappisyötön ja ampui kiekon ohi Yhdysvaltojen maalivahdin Jimmy Howardin.

– Onneksi sain maalit tehtyä tähän kohtaan. Koskaan aikaisemmin en ole maajoukkueessa onnistunut, maalintekijä sanoi.

Suomi pelasi helatorstaina hyvän ottelun. Se meni Joensuun ottelun ensimmäisellä maalilla johtoon toisen erän puolivälin jälkeen, mutta Kyle Palmieri tasoitti seuraavassa vaihdossa. Bobby Ryan laukoi paluukiekosta Yhdysvallat johtoon kolmannen erän toisella minuutilla, mutta silti Suomi ei hyytynyt vaan jatkoi oman pelinsä pelaamista.

– Kaikki näkivät kuinka hyvin ykkösketjumme pelasi kolmannen erän tappioasemassa. Se pelasi oikeastaan jokaisen vaihdon vastustajan päädyssä ja se antoi meille voimaa. Ketju teki myös 2–2-maalin, ja siinä vaiheessa tuntui, ettei kukaan muu olisi sitä pystynyt tekemään, Joensuu kehui Mikko Koivun johtamaa kolmikkoa.

Mäenpään rohkeus palkittiin

Suomi iski 2–2-tasoitusmaalin seitsemän minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä. Maalia edelsi Mikko Mäenpään kylmänrohkea pelaaminen keskialueella vastustajan siniviivan tuntumassa. Mäenpää odotti, että paitsioasemassa ollut Valtteri Filppula tuli ulos hyökkäysalueelta, ja syötti laitahyökkääjän uuteen hyökkäykseen. Lopulta Filppula pelasi kiekon Jussi Jokiselle, joka syötti maalin eteen. Kiekko pomppasi Koivun luistimesta maaliin, ja videotarkistuksen jälkeen maali myös hyväksyttiin.

– No perkele. Näin käy, kun pelataan sillä tavalla kuin on sovittu. Se tuo tullessaan maalipaikkoja, joista joku menee sisään ja sen lisäksi puolustetaan niin perkuleesti, Mäenpää jutteli.

Samanlainen vastustaja

Puolustajan mielestä vastustajan peli ei eronnut juurikaan viime sunnuntaista.

– Mielestäni se oli aika samanlainen. Erona oli se, ettemme saaneet sitä näyttämään yhtä hyvältä kuin viime pelissä. Minulle jäi viime pelistä juuri sellainen kuva, että meillä oli muka paine, mutta aikaa olisi ollut. Pelataan lavasta lapaan, vaikka iso mörkö tuleekin lähelle. Silti voi katsoa rauhassa, mihin kiekon laittaa, Mäenpää kommentoi.

Jukka Jalonen on peräänkuuluttanut Leijonilta koko valmennusaikansa pelirohkeutta. Mäenpään pelaaminen sekä toisessa että kolmannessa maalissa oli juuri sitä.

– Kai se sitä on. Se siinä juuri on. Ei näitä joukkueita vastaan kannata lähteä pelaamaan niiden aseilla: roiskia kiekkoa rumpuun ja painia. Näille ei pärjää maailmassa siinä kukaan. Silloin kun pelaamme rauhassa ja aktiivisesti lavasta lapaan, ei meillekään pärjää siinä pelissä kukaan, Mäenpää muistutti.

Venäjä vastaan

Leijonat jatkaa pelejään välipäivän jälkeen mitalipeleissä. Suomi kohtaa lauantain päiväpelissä kello 14.30 Venäjän.

– Elämäni ensimmäinen kyseinen tapahtuma. Aika hienolta tuntuu pelata kotiyleisön edessä. Tässäkin koettiin jo vähän sinivalkoisia hetkiä. Nämä ovat huikeita pelejä ja on kumma, jos näistä ei nauti.

Venäjä jyräsi Tukholman alkulohkossa voitosta voittoon ja jatkoi putkeaan puolivälierässä Norjaa vastaan.

– Aika kovia poikia on vastassa. Venäjällä on kiekollista taitoa niin paljon kuin sitä vain piisaa. Toisaalta venäläinen luonteenlaatu on sellainen, että kun jaksamme repiä, raastaa ja pelata kimpassa, alkaa siellä maltti loppua, Mäenpää uskoi. (HäSa)

Asiasanat

Menot