Uutiset

Johan löytyivät tosi minivirsut

Voro vei 3,7 millin pituiset minivirsut viime viikolla Asikkalan tuohimuseosta, mutta maailman pienimmät ne eivät suinkaan olleet. Tuuloslainen Eeva Laitisen tekemät vain kahden millin pituiset virsut ovat selvästi pienemmät:

– Varas veti vesiperän nyt, kun luuli saavansa maailman pienimmät virsut, Eeva Laitinen sanoo ja ihmettelee, mikä kumma saa jonkun minivirsuja ylipäänsä varastelemaan.

– Ihme juttu, mutta kyllähän meissä on kaikenlaisia. Eihän niitä voi kenellekään myydä, kun kaikki tietävät ne varastetuiksi.

Eeva Laitinen, silloin vielä nimeltään Eeva Heino, päätti kokeilla, miten voisi laittaa vielä pienemmät, kun hän näki Suomen Kuvalehdestä maailman pienimmät virsut. Tapahtumasta on aikaa yli 50 vuotta.

Kuvalehti teki hänen pikkuvirsuistaan jutun lehteen ja kysyi, jokohan ne olivat pienimmät. Ilmeisesti vielä pienempiä ei koskaan ilmaanutunut, vaan tuuloslainen ennätys on edelleen voimassa.

Miten niiden tekemien saattoi ollenkaan onnistua?

– Kyllä se vaikeaa olikin, kun työ hukkui käsistä. Työ saattoi olla vaikka kynnen alla. Neula oli kaikkein paras apu ja tietysti suurennuslasi. Kun suurennuslasilla katsoo, kaikki suurenee, sormenpääkin, Eeva Laitinen kertoo.

Väärää tietoa mediassa

Kahden millin minivirsujen vieressä hänellä on toiset, viiden millin pituiset virsut. Hiljattain hän on laittanut uusia vähän isompia pikkuvirsuja ja muita tuohitöitä, kuten tuohihelmiä.

– Keväällä kaadettiin koivu, josta sai hyvää tuohta. Ei kannata laskea hukkaan niin hyvää tuohta, kun sellaista ei niin vain saa mistään.

Hänen serkkunsa Esko Lehtonen soitti heti ja tarkisti, vieläkö maailman pienimmät virsut ovat tallessa, kun uutinen Asikkalan minivirsujen varastamisesta oli viime viikolla radiossa, lehdissä ja televisiossa.

Serkku soitti sitten Hämeen Sanomiinkin ja kertoi, että lehdessä oli väärää tietoa. Eeva Laitista maailman pienimpien virsujen saama julkisuus huvittaa.

Käsistään kätevältä naiselta kun luonnistuvat tuohitöiden ohella monenlaiset muutkin käsityöt, muiden muassa taidokkaat himmelit. Viimeksi hän on innostunut pitsin nypläämisestä. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic