fbpx
Uutiset

Johanna Matintalo janoaa lisävastuuta

Viime kaudeksi maastohiihdon A-maajoukkueeseen ponnistellut Johanna Matintalo yrittää hillitä menestysnälkäänsä. Edellistalven kehitysloikka oli niin lennokas, ettei se toistu ainakaan suurella todennäköisyydellä.

Isot harppaukset kehityksessä käyvät maailman huipun tuntumassa yhä vaikeammiksi.

– Ura on mennyt viime vuodet räjähdysmäisesti eteenpäin, ja joudun nyt muistuttelemaan itselleni, että jatkossa pitäisi osata olla tyytyväinen myös vähän pienempiin hyppäyksiin, Matintalo paljastaa.

– Tällä tasolla on otettava ilo irti kaikista kehitysaskelista. Se on vaikeaa minun luonteellani, kun tavoitteet ovat suuria ja olen itsekriittinen urheilija.

Matintalo, 21, saavutti 800 metrin juoksussa SM-hopean 14-vuotiaana 2011 ja mestaruuden kaksi vuotta myöhemmin. Hän teki jalkavaivojen takia lajivalinnan lopulta hiihdon hyväksi. Sen jälkeen hän on noussut nopeasti B-maajoukkueen kautta edustusryhmään ja olympiaurheilijaksi Pyeongchangin 2018 kisoissa.

Seefeldin MM-kisoissa tulevana talvena Matintalo haluaa lisävastuuta. Tavoitteena on edustuspaikka henkilökohtaisten matkojen lisäksi myös viestissä.Suksitesteissä on opittavaaMatintalo ilmaisee toiveensa ja tavoitteensa rohkeasti.

– Viime vuonna jännitin nousua aikuisten kahinoihin. Onnistuin nostamaan tasoani ja nyt tiedän, että pystyn menestymään aikuisten kamppailuissa, mutten voi olla enää tänä talvena tyytyväinen viime talven tasooni, Mattila miettii tilannettaan.

– En siis koe, että tilanteeni olisi nyt henkisesti mitenkään helpompi. Paineet ovat erilaiset, mutta yhtä kovat kuin ennen viime kautta. Nyt se tulee siitä tietoisuudesta, että ymmärrän kehityksen käyvän yhä vaikeammaksi.

Matintalon merkittävä kehitysreservi perustuu hiihtouran tuoreuteen. Hänellä on julmasti parantamisen varaa ylävartalon voimassa ja myös kokemuksessa.

– Minulla on niin vähän hiihdon harjoituskausia, etten voi ihan tietää, minkälainen harjoittelu minulle sopii, Matintalo kertoo.

– Paljon pitää oppia myös välineistä ja niiden testauksesta, sillä hiihto on paljon muutakin kuin fyysinen suoritus.Luja tuki suksimerkiltäMatintalon tukena on Peltosen suksitalli, jolta hän tuntee saavansa kilpailukykyisen kaluston juuri vahvempaan hiihtotapaansa.

– Perinteinen on ollut minulle tähän saakka parempi hiihtotapa ja sen puolen kalustoon olen ollut tosi tyytyväinen, Matintalo vahvistaa.

– Merkki on joitain kilpailijoitaan pienempi, mutta se on kilpailukykyinen. Lisäksi se panostaa minuun aikaa ja resursseja, koska olen meriittien puolesta merkin ykköshiihtäjä. Se auttaa tätä hommaa.

Seefeldin MM-hiihdot järjestetään 20. helmikuuta-3. maaliskuuta Itävallan Tirolissa.

Asiasanat

Menot