Uutiset

Johdon vaihto kertoi muutoshalusta

Jo eilisaamusta lähtien näytti selvältä, että kuntaministeri Mari Kiviniemestä, 41, tulee keskustan uusi puheenjohtaja.

Lahteen tulleen puoluekokousväen puheet viestivät vahvasti halusta jättää kaikki entiset sotkut taakse ja puhdistaa pöytä. Kiviniemi voitti toisella kierroksella elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen äänin 1357-1035.

Myös muu johto vaihtui täysin. Kiistelty puoluesihteeri Jarmo Korhonen sai jättää puoluetoimiston Timo Laaniselle rokäletappion jälkeen. Hän hävisi viran Laaniselle yli tuhannella äänellä. Varapuheenjohtajiksi valittiin Timo Kaunisto, Tuomo Puumala ja Annika Saarikko.

Kiviniemen menneisyys on puhdas. Hänen maineensa ei ole tahriintunut millään tavalla puoluerahoituksen epäselvyyksissä, eikä omissa vaalirahoituksissa.

Kiviniemen koetaankin edustavan keskustassa ennen kaikkea muutosta.

Kiviniemeen ei myöskään yhdistetä keskustan kuuluvia negatiivisia määritteitä pelinpolitiikasta iltalypsyihin.

Ristiriidatonta ei häneen suhtautuminen suinkaan ole. Kuntaministerin ajaman Paras-hankkeen näki moni puoluekokousedustaja yhdeksi syyksi keskustan jyrkkään alamäkeen vaalirahasotkujen lisäksi.

Näistä rasituksista huolimatta moni Paras-hankkeen arvostelijakin päätyi antamaan äänensä Kiviniemelle. Hänen kun uskotaan viestivän parhaiten äänestäjille puolueen uudistumista ja mahdollistavan kannatuksen nostamisen syvästä montusta.

Kiviniemeen kohdistuvatkin nyt valtavat paineet. Keskustaväelle ei riitä kuin entisen kannatuksen palauttaminen ja vähintään hallituspaikan uusiminen.

Mari Kiviniemi on osaava ministeri ja jo kokenut poliitikko. Koettelematta on hänen kykynsä hurmata joukkoja. Pelkkä asiaosaaminen ei siihen riitä.

Tarvitaan itsensä likoon panemista, äänestäjien tunteisiin vaikuttamista ja nostattavia puheenvuoroja. Skeptisimmät moittivat Kiviniemeä jopa edeltäjäänsä Matti Vanhasta kuivakkaammaksi esiintyjäksi.

Samalla, kun Kiviniemen pitäisi kyetä kiertämänä kenttää ja vakuuttamaan äänestäjiä, pitää hänen jakaa aikansa pääministerin tehtävien kanssa.

Kuten edeltäjä Matti Vanhanen letkautti, että jos hän olisi tiennyt kaksoisviran vaativuuden, olisi hän miettinyt toisenkin kerran tehtävän vastaanottamista.

Vanhanen nousi keskustan johtoon varapuheenjohtajan paikalta seitsemän vuotta sitten, kun Anneli Jäätteenmäki joutui Irak-jupakan takia eroamaan.

Haasteita Kiviniemellä siis riittää. Sikäli asetelmat ovat keskustan sisäistä tilaa ajatellen kohtalaisen hyvät, ettei hänellä ole puolueessa voimakkaita vastustajia, eikä hän jaa joukkoja, kuten esimerkiksi Paavo Väyrynen, joka poistui nopeasti kokouspaikalta tuloksen kuultuaan.

Myös hänen kannattajansa suhtautuivat nuivasti päätöksiin, jos kohta eivät esittäneet näkyviä protesteja.

Päivän lehti

3.4.2020