fbpx
Uutiset

John Kerryn hyökkäys loppusuoralle

Vaalit ratkaisee se, haluavatko amerikkalaiset muutosta. Yhdysvaltain presidentinvaalien loppukiri on alkamassa. Vaalipäivään, marraskuun toiseen, on aikaa runsaat kaksi viikkoa.

Demokraattien ehdokas John Kerry on esiintynyt hyökkäävästi ja on vaaliväittelyjen jälkeen lisännyt kannatustaan mielipidemittauksissa.

Kerryn on arvioitu voittaneen kaikki kolme kaksintaistelua. Niistä esitetyt tulkinnat antavat suuntaa, mutta ovat perimmiltään poliittista viihdettä.

Kerryn hyökkäykset voivat kääntyä häntä itseään vastaan. Yrityksistään huolimatta hän ei ole pystynyt repimään Bushia kappaleiksi väittelyissä. Kumpi kerää siitä äänestäjien sympatiat?

George W. Bush on istuva presidentti. John Kerryn näytöt – niin hyvässä kuin pahassakin leijuvat tukevasti ilmassa.

Erilaisten kannatuslukemien mittaukset on viety Yhdysvalloissa äärimmilleen. Tähän asti yli 50 prosentin äänestäjistä on “pitänyt” vaalien alla mielipidemittauksissa arvostaa istuvan presidentin saavutuksia, jotta tämä on tullut valituksi uudelleen. Bush hoippuu rajan huonommalla puolella, mutta sekään ei ole lopullinen tuomio.

John Kerryn esittämä Irakin sotapolitikan arvostelu on kuta kuinkin oikeaan osunutta, mutta liian kärjekkääksi vietynä sekin saattaa loukata amerikkalaisia, jotka ovat menettäneet sodassa läheisiään.

Irakin sota on ollut presidentti George W. Bushin kannatukselle kiistatta kova koettelemus, mutta amerikkalaisäänestäjillä on muutakin ajateltavaa. Oma hyvinvointi on heille ylivoimaisesti tärkeintä. Vaalit ratkaisee se, haluavatko amerikkalaiset muutosta ja myös se, pystyykö John Kerry vakuuttamaan, että hän seisoo sanojensa takana.

Maailman mahtavimman maan johtaja on iso uutinen, mutta tuoko presidentin mahdollinen vaihtuminen merkittäviä muutoksia Yhdysvaltain politiikkaan. Luultavasti ei.

Presidentivaaleilla on valtava viihdearvo, mutta niiden merkitys maailmanpolitiikkaan on rajallinen. John Kerry on demokraattien ehdokas, mutta hänen vaalikampanjan aikana esittämänsä linjaukset ovat suunnilleen yhtä vanhoillisia kuin republikaanien istuvan presidentin George W. Bushin.

Kerry on pessyt itsestään liberaalin leimaa ja korostanut Yhdysvaltain johtajuutta. Bush on vetänyt samaa linjaa jo yhden nelivuotiskauden.

Sotasankarin viitan itselleen ottanut Kerry on keskittynyt kosiskelemaan konservatiiveja. Hän on samalla kääntänyt selkäänsä omilleen, demokraattien kannattajille, joista huomattava osa on naisia. He äänestivät viimeksi demokraattien Al Gorea, mutta nyt heillä ei ole lainkaan ehdokasta.

Amerikkalaisten poliittinen muisti on lyhyt, mutta edellisten presidentivaalien farssi voi silti olla vielä muistissa. Al Gore sai vuoden 2000 vaaleissa enemmän ääniä kuin George W. Bush, joka tuli kuitenkin valituksi nurinkurisen vaalijärjestelmän takia. Bushin suosio ei ainakaan lisäänny sen ansiosta, että hänet valittiin viimeksikin vahingossa.

Menot