Uutiset

Johnson aikoo taas pyytää kuningatarta laittamaan brittiparlamentin tauolle

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin on tänään määrä pyytää jälleen parlamentille istuntotaukoa kuningattarelta.
Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin on tänään määrä pyytää jälleen parlamentille istuntotaukoa kuningattarelta. Kuva: EPA

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin on tänään määrä pyytää jälleen parlamentille istuntotaukoa kuningattarelta.

Uutiskanava BBC:n mukaan tiistain on määrä olla viimeinen päivä, jolloin brittiparlamentti kokoontuu ennen toista Johnsonin pyytämää istuntotaukoa. Parlamentin on määrä palata töihin 14. lokakuuta.

Britannian korkein oikeus linjasi syyskuussa, että Johnsonin aiemmin pyytämä viiden viikon istuntotauko oli laiton.

Johnsonin esikunta on aiemmin perustellut uutta, lyhyempää istuntotaukoa sillä, että se antaisi hallitukselle aikaa valmistella lainsäädäntöä.

Istuntotauko tarkoittaisi, että parlamentin istunnot 9. ja 10. päivinä jäisivät väliin.

Käytännössä istuntotauon pyytäminen kuningatar Elisabetilta on pelkkä muodollisuus.

Britannia esitteli uutta erosopimusluonnosta

Ratkaisut Britannian EU-eron kohtalosta on määrä tehdä 17.–18. lokakuuta järjestettävässä huippukokouksessa.

EU odottaakin Johnsonilta näkemystä siitä, miten Britannian EU-ero on tarkoitus järjestellä. Käynnissä olevien neuvotteluiden takarajaksi on asetettu perjantai.

Eurooppalaiset johtajat ovat suhtautuneet epäilevästi Britannian hallituksen uuteen sopimusluonnokseen, jolla se haluaisi korvata Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn version sopimuksesta. Mayn sopimus meni nurin brittiparlamentin alahuoneessa kolmeen otteeseen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron teroitti Johnsonille viikonloppuna, että EU päättää viikon loppuun mennessä, onko sopimusta mahdollista saada aikaan.

Mahdollista eron lykkäystä Johnsonin tulee pyytää 19. lokakuuta mennessä. Britannian parlamentin alahuone äänesti syyskuussa läpi lain, joka velvoittaa pääministerin hakemaan lykkäystä, jos sopimusta ei synny.

Johnson puolestaan on järkähtämättä toistellut, että Britannia jättää Euroopan unionin lokakuun viimeisenä päivänä, tapahtui mitä tahansa.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic