fbpx
Uutiset

Johnson & Johnsonin rokotustoimitusten keskeytys hidastaa Suomen rokotustahtia

Rokotteen käyttö piti aloittaa huhtikuun lopussa. THL:n Nohynekin mukaan uutinen oli epämiellyttävä, vaikka varovaisuuden voikin ymmärtää.
Kuva: Kamil Krzaczynski
Kuva: Kamil Krzaczynski

Johnson & Johnsonin koronarokotteen toimitusten pysäyttäminen Eurooppaan hidastaa Suomen rokotustahtia, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lääkeyhtiö ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä toimitukset toistaiseksi varotoimena rokotteeseen liittyvien veritulppaepäilyjen vuoksi.

EU:ssa ei ole vielä käytetty Johnson & Johnsonin rokotetta, mutta rokotteen piti tulla Suomessa käyttöön huhtikuun viimeisellä viikolla.

–  Kyllä se meidän tahtia hidastaa. Oli ajateltu, että ne ovat tärkeä osa meidän ohjelmaamme, Nohynek kertoo STT:lle.

Suomi on tilannut Johnson & Johnsonin rokotetta yhteensä 2,4 miljoonaa annosta.

–  Touko-kesäkuussa niitä oli tarkoitus olla jo ihan kunnolla, Nohynek sanoo.

–  Tokihan tämä oli meille epämiellyttävä uutinen. Mutta kun on turvahuolesta kyse, niin totta kai sen ymmärtää.

Johnson & Johnsonin rokotetteen etuina ovat se, että sitä tarvitaan vain yksi annos ja että sitä voi säilyttää jääkaappilämpötilassa.

“Äärimmäisen harvinainen oire”

Yhdysvaltalaisviranomaiset suosittelivat tiistaina Johnson & Johnsonin koronarokotteen käytön keskeyttämistä varotoimena. Maassa on ilmennyt yhteensä kuudella rokotteen saaneella 18–48-vuotiaalla naisella harvinainen häiriö, johon liittyvät myös veritulpat. Yksi heistä on kuollut.

Yhdysvalloissa vajaat seitsemän miljoonaa ihmistä on saanut Johnson & Johnsonin rokotteen, eli kyseinen veritulppaoire on ilmennyt yhdellä miljoonasta rokotetusta.

–  Verrattuna viruksen aiheuttamiin erilaisiin verenhyytymähäiriöihin sehän on äärimmäisen harvinainen, Nohynek kommentoi.

Hän muistuttaa, että Johnson & Johnsonin rokote on osoittautunut testeissä hyvin tehokkaaksi ja tarjoaa lähes 100-prosenttisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

–  Se täytyy tietysti suhteuttaa siihen. Mutta ymmärrän hyvin, että jos on kysymys nuorista terveistä ihmisistä ja jos haittana on kuolema, niin toleranssi on huono, Nohynek sanoo.

Äärimmäistä varovaisuutta voi puoltaa sekin, että käytössä on useita eri rokotevaihtoehtoja.

Astra Zenecasta kuullaan lisää keskiviikkona

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR, jossa Nohynek on sihteerinä, kokousti tiistaina ja pohti suosituksia Astra Zenecan koronarokotteen käyttämisestä. Ryhmän päätöksistä kerrotaan keskiviikkona.

Tällä hetkellä Astra Zenecan rokotetta annetaan Suomessa vain 65 vuotta täyttäneille siihen liitettyjen harvinaisten aivolaskimotukosten takia.

Euroopan lääkevirasto EMA aloitti viime viikolla selvityksen Johnson & Johnsonin rokotteen yhteydestä veritulppatapauksiin. Nohynekin mukaan KRAR seuraa EMAn sekä yhdysvaltalaisviranomaisten selvityksiä.

Menot