Uutiset

Johtavan rehtorin vaali kumoon Hattulassa

Hallinto-oikeus kumosi valinnan tasa-arvolain vastaisena. Hattula aikoo valittaa ratkaisusta.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Hattulan kunnanvaltuuston kesäkuisen päätöksen, jolla kunnan johtavaksi rehtoriksi valittiin Jari Wihersaari.

Hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan valinta oli tasa-arvolain vastainen, sillä virkaa myös hakenut Kati Hirvonen oli ansioituneempi tehtävään.

Valinnasta teki valituksen hattulalainen yksityishenkilö.

Johtajakokemus alalla puntarissa
Hallinto-oikeus vertaili Wihersaaren ja Hirvosen koulutusta ja työkokemusta ja totesi, että Hirvonen olisi pitänyt asettaa Wihersaaren edelle varsinkin laajemman opetusalan johtamiskokemuksensa perusteella.

Jari Wihersaari on filosofian tohtori, Kati Hirvonen filosofian maisteri. Hirvonen on työskennellyt yhteensä noin seitsemän vuotta rehtorina perusopetuksessa ja lukiossa Hattulassa ja Hämeenlinnassa.

Wihersaari on toiminut Parolan lukion vararehtorina vuodesta 2006 ja ennen valintaansa johtavaksi rehtoriksi kolme kuukautta Hattulan sivistystoimenjohtajana oman toimensa ohella.

Wihersaari on ollut mukana Hattulan kunnallispolitiikassa kokoomuksen edustajana. Hän jättäytyi pois valtuustotyöstä, kun hän alkoi hoitaa sivistystoimenjohtajan tehtävää.

Muutoksenhakua valmistellaan
Asian käsittely jatkunee korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Hattulan kunnanjohtaja Martti Pura kertoo, että hallinto-oikeuden päätös saatiin tiedoksi maanantaina. Kunnanhallitus käsitteli asiaa ja päätyi Puran mukaan sille kannalle, että asiasta valmistellaan valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Hallinto-oikeus totesi, ettei valinnassa ollut muotovirhettä tai virheellistä menettelyä. Päätös on sen sisältöinen, että valitsijoiden olisi pitänyt perustella paremmin se, miksi Wihersaarta pidettiin ansioituneempana, Pura kertoo.

Hallinto-oikeuden päätöstekstin mukaan valintaprosessissa olisi pitänyt tuoda esille muun muassa se, mitkä henkilökohtaiset ominaisuudet tukevat Wihersaaren asettamista Hirvosen edelle.
Kun näin ei ole tehty, hallinto-oikeus katsoo, että Hattula on menetellyt tasa-arvolain vastaisesti. (HäSa)

Mainos