Uutiset

Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää

Tiedon vapautta ja avoimuutta on helppo kannattaa ainakin siihen asti, kun omat tiedot karkaavat maailmalle.

Viime viikolla kaksi nimeä hallitsi tiedotusvälineitä maailmalla, mutta etenkin Yhdysvalloissa.

Wikileaksin keulahahmo Julian Assange on jo pitkään ollut Yhdysvaltain viranomaisten silmätikkuna laajojen tietovuotojen vuoksi. Mark Zuckerberg taas on viikkolehti Timen valitsema vuoden henkilö. Yhteisöpalvelu Facebookin johtaja Zuckerberg askartelee samalla alalla kuin Assange ja vannoo yhtälailla vapaan tiedonkulun nimeen kuin tämä.

Miesten ero on siinä, että toinen käsittelee valtioiden, toinen yksityisten ihmisten tietoja.

Wikileaksin paljastukset Yhdysvaltain ja muiden maiden diplomatian siitä puolesta, jota on haluttu varjella julkisuudelta, eivät välttämättä ole jenkeille niin vahingollisia kuin diplomaattipiireissä etukäteen pelättiin. Itse asiassa Yhdysvaltain diplomatian salainen puoli on – ainakin enimmäkseen ja suurin piirtein – osoittautunut olleen linjassa niiden periaatteiden kanssa, joita julkisuudessa on esitetty.

Kiusallisia paljastukset ovat ehkä yllättäen olleet eräille arabimaille ja Iranille, kun on käynyt ilmi, miten Saudi-Arabia ja Egypti ovat suhtautuneet Iranin ydinohjelmaan. Wikileaksin vuotamien tietojen mukaan arabit ovat olleet yhtä huolissaan kuin Israel Iranin mahdollisesta ydinpommista, eivät suinkaan siinä määrin Iranin takana kuin Iranin johto on julkisuudessa väittänyt.

Joka tapauksessa on todennäköistä, että Wikileaksin päämäärä, tiedon avoimuus, ei näillä tempauksilla edisty. Pikemminkin valtiot pyrkivät entistäkin tiukemmin salaamaan entistäkin suuremman määrän diplomaattista tietoa.

Vuoden henkilö Mark Zuckerberg on lyhyessä ajassa tehnyt Facebookista puolen maailman ihmisten arkea. Epäilemättä se on saavutus, joka ansaitsee miljoonalevikkisen viikkolehden tunnustuksen.

Zuckerberg ja Assange muistuttavat toisiaan siinä, että kumpikin liikkuu tiedon jakamisessa sallitun ja kielletyn, miksei jopa oikean ja väärän rajoilla. Zuckerbergin käsitys siitä, miten yksityisten ihmisten itsestään Facebookiin antamia tietoja voi käyttää erilaisiin kaupallisiin tarkoituksiin, ei aina ole vastannut Facebook-käyttäjien näkemystä.

Yksityisyys on vanhanaikaista, Zuckerbergin kerrotaan sanoneen. Kysymys siitä, onko niin vai ei, jakaa mielipiteet yhtä jyrkästi kuin Wikileaksin tempaukset.

Facebook-sukupolvi ansaitsee parempaa kuin Facebook, kirjailija Zadie Smith on sanonut. Smithin mielestä Facebook kaupallistaa ja latistaa ihmissuhteita, kieltä, ystävyyttä, jopa ihmisten käsitystä itsestään.

Assange ja Zuckerberg ovat kumpikin ”vuoden henkilöitä”. Heidän kauttaan jokainen voi pohtia, missä kulkevat vapaan tiedonvälityksen rajat – vai onko niitä enää olemassakaan.

Päivän lehti

7.6.2020