Uutiset

Jokainen tahti ratkaisee

Juuso Väisäsellä on edessään erilainen harjoittelukevät. Miesten kilpa-aerobicin hallitseva Euroopan mestari kun on pitkään tottunut keskustelemaan kilpaohjelmansa yksityiskohdista lähinnä itsensä kanssa.

Tänä vuonna hänen apunaan toimii kuitenkin valmentaja Vivienne Lattimore. Lajin huippumaasta Australiasta tuleva Lattimore on alansa ehdottomia kärkinimiä. Toisiinsa kaksikko tutustui Väisäsen entisen kilpakumppanin Jouni Viitasen avulla.

Lattimore kuvailee Väisästä hyväksi kilpailijaksi.

– Juuso on erittäin kunnianhimoinen. Hän haluaan tosissaan saavuttaa maailmanmestaruuden.

Väisänen ja Lattimore kehittelivät uutta arvokisojen koreografiaa tällä viikolla Tampereella. Ohjelmasta tulee yhdistelmä uutta ja tuttua.

– Yhdistän tekemääni koreografiaan joitakin Juuson omia liikkeitä, jotta emme menetä hänen luontaista liikkumistapaansa, Lattimore kertoo.

Yhteistä harjoitteluaikaa oli kuitenkin vain muutama päivä. Kun Lattimore palaa kotimaahansa, Suomen ja Australian välinen etäisyys voitetaan tekniikan avulla. Harjoittelukauden aikana Väisänen videoi harjoituksiaan ja lähettää ne Lattimoren arvioitaviksi.

Keväällä Väisäsen on tarkoitus myös matkustaa Australiaan viimeistelemään ohjelmansa valmentajan kanssa.

Lisää tanssia ja nilkanojennuksia

Itsekin kilpa-aerobicia tuomaroiva Lattimore tuntee monet tuomarit henkilökohtaisesti. Lajin arvosteluperusteet ovat hänen mukaansa muuttumassa. Tuomarit edellyttävät varsinkin miehiltä yhä enemmän taiteellisuutta ja parempia koreografioita. Pelkillä tempuilla ei enää pärjää.

– Miehet eivät yleensä liiku yhtä sulavasti kuin naiset, koska miehet ovat pikemminkin voimistelijoita kuin tanssijoita. Nyt yritämmekin lisätä Juuson kilpaohjemaan hieman lisää tanssia, Lattimore sanoo.

Entisenä balettitanssijana Lattimore kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi käsien linjoihin ja nilkkojen ojennuksiin.

– Tällä tasolla jokaisen liikkeen ja jokaisen musiikin tahdin on oltava täydellisiä. Myös temppujen välillä liikkeiden on näytettävä hyviltä.

Australialaisvalmentajan mielestä Väisänen saa ohjelmansa näyttämään usein liiankin helpolta.

– Juusolla on hyvä fysiikka ja hän pystyy pienikokoisena urheilijana liikkumaan nopeammin kuin pidemmät kilpailijansa.

Avoimin mielin uuteen

Väisänen on jo useamman vuoden ajan tehnyt itse oman kilpailukoreografiansa. Hän myöntääkin, että Lattimoren valmennuksessa hänen täytyy astua ulos tutusta tyylistään ja opetella uusia liikkumistapoja.

– Onhan se mielenkiintoista lähteä harjoittelemaan jonkun toisen tekemää koreografiaa. Siinä joutuu haastamaan itseään aika paljon, Väisänen pohtii.

Hän kuitenkin uskoo, että yksin puurtamisella ei enää olisi voinut kehittyä tarpeeksi.

Vaikka tuomarit saattavat tulevissa kilpailussa aluksi ihmetellä miehen muuttunutta liikekieltä, Väisänen pitää uudistumista etunaan.

– Luulen, että tuomarit arvostavat, jos kilpailija on selvästi kehittynyt.

Uransa jatkumisesta Väisänen ei vielä osaa sanoa. Päätöksiin vaikuttanee menestys tänä vuonna Serbiassa järjestettävissä MM-kisoissa.

– Olisihan se hienoa voittaa. Eivät ne lajia hallitsevat aussipojatkaan sen ihmeellisempiä ole. Heillä on vain vähän erilainen tyyli ja paremmat lähtökohdat.

– Kyllä sitä vapaa-aikaa tietenkin kaipaisi enemmän, mutta jos tällä koreografialla voi menestyä, niin on se sellainen mahdollisuus, joka kannattaa vielä kokeilla, Väisänen sanoo. (HäSa)

Asiasanat

Mainos