Uutiset

Jokamiehen defibrillaattorilla on mahdoton tappaa potilasta

Keski-Euroopassa suurten julkisten tilojen vakiovarustukseen vaahtosammuttimen ohella kuuluu maallikkokäyttöön sopiva sähköinen sydämen elvytyslaite, defibrillaattori.

Laitteiden kehitys on tuonut hintaa alas, ja nykyään ”deffoja” markkinoidaan myös kotien ensiapukaappeihin, mökeille, veneisiin ja mukaan otettavaksi paikkoihin, joihin avun saaminen voi kestää. Kanta-Hämeen päivystyksestä vastaavat ylilääkärit näkevät laitteiden yleistymisen positiivisena ilmiönä.

– Maallikkodefit ovat lisääntyneet hirveästi, mikä on hyvä asia. Mitä enemmän, sitä parempi, näkee perusterveydenhuollon päivystyksen ylilääkäri Veli-Pekka Rautava.

– Laitteita ei voi käyttää väärin. Ne antavat iskun vain silloin, kun on todella kyseessä kammiovärinä.

Päivystysklinikan ylilääkäri Ari Palomäki on periaatteessa samaa mieltä.

– Ei pidä jäädä ihmettelemään, jos ihminen kuolee vieressä.

– On kuitenkin vähän tutkittu, mikä on todellinen hyöty laitteiden yleistymisestä.

Palomäen mukaan on lähtökohta, että laitteen pitää olla helppokäyttöinen. Niiden pitää olla myös oikealla paikalla.

– Ei ole kuitenkaan hyvä, jos sydänpotilaiden auttaminen on ohikulkijoiden varassa. Vaikka laitteita olisi saatavilla, täytyy aina muistaa tehdä hälytys myös 112:een, Palomäki painottaa.

Ei sähköä, vaan jouleja

Sopimuspalokuntien käytössä on jo pidempään ollut maallikkokäyttöön soveltuvia defibrillaattoreita.

– Sellainen löytyy jokaisesta sammutusautosta. Ensivastehommia tekevillä vpk:lla on myös ammattitason defit, kertoo Hämeenlinnan vpk:n puheenjohtaja Jouni Auvinen.

Vanhempi sammutusmies Rene Lehtonen ja sammutusmies Mikko Eerikäinen demonstroivat laitteen toimintaa.

– Jos potilas on tajuton, ei hengitä tai pulssi ei tunnu, niin kone kannattaa laittaa kiinni. Ensin ajellaan mahdolliset rintakarvat ja kiinnitetään anturit niissä olevan ohjeistuksen mukaan rintakehään, Lehtonen näyttää.

Kone antaa jämäkällä miesäänellä selkeät ohjeet, koska potilaasta pitää irroittaa kosketus.

– Laite on puoliautomaattinen. Ihminen antaa aina iskun painamalla nappia, mutta kone ei anna virtaa, jos se ei havaitse kammiovärinää- tai takykardiaa.

– Se on yleinen harhaluulo, että isku olisi sähköä. Se on energiaa, noin 200 joulea per isku. Koneella ei myöskään voi käynnistää pysähtynyttä sydäntä, se pysäyttää kammiovärinän, Lehtonen valistaa.

Ammattimaisissa laitteissa käyttäjä määrittelee itse voiman ja tasot. Hämeenlinnan vpk ei ole joutunut käyttämään kertaakaan laitettaan tositilanteessa.

– Mutta on se hyvä olla olemassa, sammutusmiehet nyökyttelevät. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020