Uutiset

Jokamies on mahtimies

Kuivan kesän kitumarjat tuntuvat herättäneen taas kerran suomalaiskansallisen kateuden. Jokamiehen oikeuksille etsitään rajaa, kun vieras tunkeutuu omaksi mielletylle reviirille.

Vaikka vattupuska ei olisikaan aivan kotipihalla, se tulkitaan mieluusti ikimuistoiseksi nautinnaksi ja niinpä riita on valmis.

Suomalaisilla on laajat jokamiehenoikeuden verrattuna moniin muihin Euroopan maihin. Toisen maalle ei sentään saa rakentaa, mutta metsässä saa käyskennellä, kerätä luonnontuotteita, vesissä saa lähes poikkeuksetta onkia ja pilkkiä eikä veneilijää tai uimaria käy häätäminen. Jokamies ei luonnollisestakaan saa aiheuttaa häiriötä tai tuppautua toisen pihaan.

Normaalilla järjellä varustettu ihminen osaa käyttäytyä, mutta osa tulkitsee jokamiehisyyttään melko väljästi.

Lastentarhoissa ja alakoulussa olevat nassikat pitävät jokalapsenoikeutenaan luonnehtia opettajien ja muiden aikuisten seksuaalista suuntautuneisuutta muutamin mielestään nokkelin sanakääntein.

Lapset eivät luonnollisestikaan ole itse paaluttaneet oikeuksiaan, vaan matkivat vanhempia. Nämä puolestaan antavat kannustavan esimerkin muun muassa jäähallissa, jossa kiihkeän pelin tuoksinassa viljellään joskus ahkerastikin mainittuja arvioita ottelun tuomareista tai vierasjoukkueen pelaajista.

Merkittävin uudistus vuosikymmeniin oli jokamiehen kalastusoikeuksien laajentaminen. Matoa ja pilkkiä saa liottaa vesissä, joita ei jostakin erityisesti syystä ole rauhoitettu.

Kun onkiasia kävi kuumana, kiihkeimmät vastustajat manasivat sitä sosialismiksi ja järvien kalaston lopun ajoiksi. Apajat muka ongitaan tyhjiksi.

Kuinka on käynyt? Sosialismi ei ole edennyt piiruakaan, päin vastoin. Castrokin elelee kituliasta iltaruskon aikaa.

Ahvenia ja särkiä on riittänyt jokaiselle. Onkikala on korkean elintason Suomessa roskakalaksi noteerattua särkeä ja muuta suljua. Ahkera kalastus on veden viljan hoitoa, ei ryöstöä saati kenenkään laillistettua riistoa.

Jokamiehenoikeuksia on toki ryöstöviljeltykin. Evästulia viritellään mihin ja minne sattuu, jotkut kuvittelevat metsäteiden varsien puupinot omikseen. Jotkut marjastajat ja sienestäjät ovat omatoimisesti laajentaneet oikeuksiaan jättämällä autonsa tientukkeeksi omimalla metsäautotiet.

Kaupunkien ja taajamien liepeillä viljellyt pellot ymmärretään koirapuistoiksi tai leijanlennätyskentiksi. Ja sitten suututaan, kun joku käy asiasta sanomassa.

Kiihkeimpiä jokamiehenoikeuksien rajoittajia eivät ole tavalliset maalaiset, viljelijät ja metsänomistajat.

Mutta annas olla, kun luonnosta jo toviksi vieraantunut kaupunkilainen, vallankin helsinkiläinen, ostaa tai perii pienen maapläntin. Ei aikaakaan, kun tielle ilmestyy puomi ja hupaisia kotitekosia kieltotauluja hirmuisine uhkauksineen nousee rajoille ja rantaan.

Uusmaanomistaja haluaa karsinoida tiluksensa vain itselleen, mutta pitää visusti huolen, että hänen jokamiehenoikeutensa toteutuvat varmasti täysimääräisinä.

Perin suomalaiskansallista käytöstä.

Jukka Viitaniemi

Uusmaanomistaja haluaa karsinoida tiluksensa vain itselleen.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic