fbpx
Kolumnit Uutiset

Jokapäiväinen tavara-ahdistuksemme

Nyt on aika tehdä syyssiivous, minkä jälkeen voikin siirtyä joulusiivoukseen ja kevätsiivoukseen. Ainoastaan kesällä taitaa olla lupa olla suursiivoamatta.

Siivoamiseen kuuluu varsinaisen siivoamisen lisäksi myös järjestelytoiminta.

Järjestelyn voi aloittaa vaikka jääkaapin yläpuolelle sijoitetusta kaapista. Korkealla sijaitseva, epäkätevä ja syvä kaappi on todennäköisesti niellyt kaikenlaista epämääräistä.

Vanha puhelinluettelo, neonsininen jouluvalokaapeli ja erinäiset eriparimukit ovat vasta alkusoittoa.

Muissa kaapeissa odottaa todennäköisesti vastaavaa hyödytöntä ryönää. Motivaation puute vie suursiivousinnon supernopeasti.

Asuintilansa saa ahdistavan täyteen harmillisen helposti. Joko tilaa on liian vähän suhteessa tavaramäärään tai tavaraa liikaa suhteessa käytettävissä olevaan tilaan.

Minimalismi ja KonMari-menetelmä ovat viime vuosien hittisanoja tavaramäärän kanssa kamppaileville. Länsimaisella ihmisellä on eri laskelmien mukaan keskimäärin tuhansia, jopa yli 10 000 esinettä.

Minua huvitti kuulla, että KonMari-menetelmän kehittäjän mukaan erityisesti äideillä on paha tapa pelastaa tyttäriensä hävittämiä tavaroita.

Vaikka väite olisikin vain puoliksi totta, tiedän surkuhupaisia esimerkkejä tavaroista, joita äidit ovat käyneet pelastamassa jopa roskapöntöstä.

Pelastuksen ovat saaneet niin käsikipsi, sattumanvarainen numero Punkalaitumen Sanomia kuin viisarinsa menettänyt seinäkellokin.

Vaikka tavaramääräänsä onnistuisikin karsimaan, tulevilla ostosreissuillakin pitää muistaa pysyä kurissa.

Mutta onhan siellä kaapeissa tilaa! Kulhoja ei ole koskaan liikaa. Kyllähän yksi takki vielä naulakkoon mahtuu. Ai niin, ja näille pöytäliinanpainoille on käyttöä ainakin kerran kesässä.

Äh, onpa taas täyttä! Täytyykin aloittaa romujen karsiminen alusta.

Neljän viime vuoden aikana olen muuttanut pari kertaa vuodessa. Muuttaminen on ollut oiva muusa tavaramäärän vähentämiseen.

Elämäntilanne asettaa tietenkin rajansa tavaramäärän karsimiseen. Esimerkiksi keittiössä on pakko olla tietty varustelutaso, ellei voi tai halua syödä jatkuvasti ulkona.

Lapsiperhe tarvitsee kurahaalarinsa ja kumisaappaansa, vaikka ne säilytystilaa vievätkin.

Lopulta pääasia on, että kotona viihtyy.

Menot