Uutiset

Jokavuotinen synkkä ilmiö: Pelokkaita eläimiä säikytetään räjähteillä

Uudenvuoden juhlinta on monelle eläimelle tuskaa. Useat eläimet pelkäävät räjähteitä, ja ilotulitepaukkeessa tarpeilla käyminen, syöminen ja nukkuminen voivat olla lähes mahdotonta. Ilotulitepaukkeesta ahdistumisen huomaa erittäin selvästi koirista, mutta muutkin eläimet kärsivät ilotulitteista.

– Vuodenvaihteen ilotulitukset ovat eläinten näkökulmasta kaikkea muuta kuin juhlaa. Vaikka raketteja on lupa ampua vain kahdeksan tunnin ajan, eivät ihmiset noudata sääntöjä. Eläimet kärsivät räjähdyksistä siis luvattoman kauan, toteaa Kati Pulli, SEYn Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja.

Jokavuotinen erittäin ikävä lieveilmiö on myös se, että ilotulitteilla tahallisesti säikytetään jo valmiiksi peloissaan olevia eläimiä.

– Etenkin hevosten kohdalla tulee joka vuosi sellaisia tapauksia eteen, joissa hevosia säikytetään tahallaan ilotulitteilla. Koiriakin pelotellaan. Niiden suuntaan heitetään esimerkiksi tahallaan paukkuja.

Tahallisesta eläinten säikyttelystä voi aiheutua vahinkoa sekä eläimille että ihmisille. Kohtalokkaita vaaratilanteita voi syntyä esimerkiksi jos hevonen pillastuu silloin kun sen selässä on ratsastaja.

Näin selviät uudesta vuodesta pelokkaan eläimen kanssa:
– Älä jätä ilotulitusta pelkäävää lemmikkiä yksin.
– Pysy rauhallisena. Älä ole vihainen pelokkaalle eläimelle, sillä se voi pahentaa tilannetta.
– Sulje ikkunat ja vedä verhot kiinni ilotulituksen ajaksi.
– Musiikkia soittamalla voi peittää räjähdysääniä.
– Eläinlääkäriltä voi saada lääkitystä vaikeissa tapauksissa.
– Älä päästä eläintä karkaamaan. Paniikissa oleva eläin ei välttämättä löydä enää takaisin.

Asiasanat