fbpx
Uutiset

Jokerit syyttää Helsingin Sanomia logonsa halventamisesta - HS olisi Jokerit-kannen oikeusjutussa vahvoilla, arvioi oikeusprofessori

Jokerit ilmoitti lauantaina selvittävänsä mahdollisia oikeudellisia seurauksia Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen kansikuvasta, jossa helsinkiläisseuran tunnuksen keskelle on muokattu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kasvot.

KHL-jääkiekkoliigassa pelaavan Jokerien omistusta ja rahoitusta selvittävä Kuukausiliitteen juttu julkaistiin lauantaina.

Jokerit julkaisi kotisivuillaan tiedotteen, jonka mukaan se ei ole antanut HS:lle lupaa “käyttää Jokereiden merkkiä sellaisenaan eikä halventavassa tarkoituksessa muokattuna Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä tai missään muussakaan yhteydessä”.

Jokerien toimitusjohtajan Jukka Kohosen mukaan kansi antaa tarkoituksellisesti väärän mielikuvan.

– Saisiko jonkin muun organisaation logon ottaa luvatta käyttöön ja kytkeä siihen mielleyhtymiä, jotka eivät siihen kuulu? Ihan kuin Putin olisi Jokereiden osakas ja toiminnassa mukana. Antaa mielikuvan, että olisimme Putinin käsikassara tai toimintamme liittyy Venäjän valtiolliseen politiikkaan. Emme ole poliittinen toimija, Kohonen sanoi STT:lle.“Ei voi sekoittaa alkuperäiseen”Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan juttu ja kansikuva menivät huolellisen harkinnan läpi ennen julkaisua.

– Olemme tehneet tutkivaan journalismiin perustuvan perinpohjaisen artikkelin, joka selvittää Jokereiden taustoja. Mitä tulee Kuukausiliitteen kanteen, siinä on selvästi kyse satiirisesta kuvituksesta. Kysymys on siis muuntelun avulla tehdystä riittävän omaperäisestä ja itsenäisestä versiosta, jota ei voi sekoittaa alkuperäiseen logoon.

– En lähde arvailemaan, kuinka kiusalliseksi tutkiva artikkelimme Jokereissa koetaan, mutta uskoisin, että kansikuva-asian nostaminen on vain väline huomion viemiseksi pois jutun varsinaisesta sisällöstä, Niemi kommentoi STT:lle sähköpostitse.

Kohosen mukaan Jokerit selvittää, mitä tavaramerkkioikeus asiasta sanoo.Professori: HS olisi oikeudessa vahvoillaHelsingin Sanomat olisi oikeudessa vahvoilla, jos Jokerit ryhtyisi oikeustoimiin Kuukausiliitteen kansikuvan vuoksi, arvioi Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan immateriaalioikeuksiin perehtynyt professori Taina Pihlajarinne STT:lle.

– Tässä kyse on satiirisesta tarkoituksesta, jolla pyritään kertomaan yhteiskunnallisesti kiinnostavaa viestiä. Tässähän ei tule sellaista, että lukija tai kuluttaja voisi sekoittaa alkuperää, mikä on tärkeä tavaramerkin suojan edellytys, kertoo Pihlajarinne.

Pihlajarinteen mukaan journalistiseen tarkoitukseen tehty kansikuva nauttii vahvaa sananvapauden suojaa.

– Tässä tulee ottaa huomioon sananvapaus ja merkin käyttötarkoitus, jotka antavat Helsingin Sanomille varsin vahvan selkänojan.

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa, joka on STT:n suurin omistaja.


https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005807929.html
http://www.jokerit.com/jokereiden-kanta-hsn-uutisointiin

 

 

Asiasanat

Menot