fbpx
Uutiset

Jokinen vaatii tarkempaa seulaa elinkautisvankien vapauttamiseen

Orimattilalainen kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) vaatii elinkautusvankien tarkempaa tutkimista ennen heidän vapauttamistaan vankilasta siviiliin.

Ennen eduskuntaan nousuaan Jokinen toimi poliisina ja on nyt eduskunnan lakivaliokunnan jäsen. Valiokunnassa käsiteltiin juuri ennen kesälomia elinkautisvankien vapautumisajankohtaa määrittelevää lainsäädäntöä.

-Seulan pitäisi olla tiukempi. Porvoossa tapahtunut kolmen ihmisen surma olisi saattanut olla estettävissä, jos ampuja olisi läpikäynyt psykologiset testit ennen vapaaksi pääsyään. Selvästikään kyseinen mies ei ole yhteiskuntakelpoinen. Mäkkärin jonossa pitää osata asioida ampumatta ihmisiä, Jokinen toteaa.

Jokinen kertoo, että asiantuntijakuuleminen jouduttiin avaamaan uudelleen, koska lakiesityksen mukaan elinkautisesta olisi voinut päästä vapauteen aiempaa aikaisemmin. Lisäksi kiinteänä tuomittujen yhteisrangaistusten maksimia esitettiin laskettavaksi jopa viidellä vuodella.

-Kokoomuksen lakivaliokuntaryhmän mielestä lakiesitys väheksyi henkirikosten uhrien peruuttamatonta kohtaloa ja loukkasi uhrien läheisten kärsimyksiä, sanoo Jokinen.

Valiokunta muutti oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) esitystä.

-Tämä punavihreä linja on selvästi liian lepsu. Avohoito ei sovellu törkeisiin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden rangaistusmuodoksi. Kriminaalipolitiikkaa ohjaa nyt ajatus, jonka tarkoitus on vähentää vankipaikkoja, kaunistella tilastoja ja säästää rahaa, Jokinen jatkaa.

Poliisiuransa aikana Jokinen sanoo nähneensä, millaiseen arkeen elinkautisvangit usein palaavat.

-Siitä arjesta ovat oikeusministeriön tilastototuudet kaukana, Jokinen sanoo ja esittääkin elinkautisvankeudesta vapautettaville psykologisia testejä sekä vapautumisen jälkeistä valvontaa.

Porvoon tiistaisista surmista epäilty vapautui vankilasta joulukuun alussa. Mies oli istunut elinkautista vaimonsa murhasta, kahdesta tapon yrityksestä ja muista rikoksista. (HäSa)

Menot