fbpx
Uutiset

Joko olisi aika herätä, Valvira?

Lääkärileikkien pitäisi olla pienten lasten elämää. Aikuisten maailmassa tulisi Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa voida luottaa siihen, että potilas on tekemisissä aina oikean, asianmukaisen koulutuksen saaneen lääkärin kanssa.

On uskomatonta, että Suomessa on jälleen paljastunut valelääkäri, lisäksi toinenkin tapaus on poliisin tutkittava.

Koossa on jo nyt riittävästi hyytävää tietoa, jonka valossa on aiheellista kysyä, eikö Valvira – sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto – ota lainkaan oppia omista raskaista virheistään.

Kun ensimmäinen valelääkäri paljastui syksyllä 2009, kellojen olisi pitänyt soida ja kovaa Valvirassa. Jos lääkäreiden joukkoon on livahtanut leikkilääkäri, miksi hän olisi ainoa?

Ehkä valvonnasta vastaavat laskivat jostain tilastojen kaavoista, että yksi tapaus on erittäin harvinainen poikkeus.

Niin pitäisi, sen Valvira jätti laskuistaan pois, että puutteellinen ja vuotava valvonta antoi mahdollisuuden valelääkäreille.

Sekin jäi pohdinnassa sivuosaan, että toisen ihmisen hengestä ja terveydestä piittaamattomia oman edun äärimmäisen röyhkeitä tavoittelijoita on suomalaisten joukossa enemmän kuin yksi.

Paljastunut valelääkäri eli vaurasta elämää arvostettuna potilaiden hoitajana. Läheiset työtoverit ovat täysin yllättyneitä siitä, ettei hän ole lääkäri.

Tapaus on muistutus siitä, että ihminen uskoo aivan liikaa näkemäänsä. Tylysti ilmaistuna lääkäriä esittävästä tuli pätevä lääkäri, jopa rautainen ammattilainen.

Valviran valvonta ei perustu katselemiseen. Perustana pitäisi olla kovat tosiasiat, muun muassa todistukset tutkinnosta.

Valvojat saivat jopa vinkin, ettei nyt epäilty henkilö ole opiskellut lainkaan Venäjällä. Jotain tehtiin, yhteyttä Venäjän puolelle Valvira ei kuitenkaan pystynyt ottamaan asiakirjojen tarkistamiseksi.

Tällä hetkellä ei voi kuin hämmästellä leväperäistä suhtautumista. Valviran toimet on perin pohjin tutkittava ja tässä yhteydessä viraston johdolla on syytä olla kestävät syyt ratkaisuilleen.

Outoja piirteitä jutussa riittää. Valelääkäri laisti Tampereen yliopiston kokeesta, joka olisi mitannut hänen taitojaan hoitaa potilasta. Joku löi tehtäviään pahan kerran laimin, viittaukset lääkäripulaan ja kokeen pitkiin odotusaikoihin ovat onnettomia meriselityksiä.

Lääkäripula ei voi tehdä tilaa valelääkäreille!

Valelääkärisotku rähjää suomalaista terveydenhuoltoa. Olisi liioittelua puhua potilaiden luottamuksen romahtamisesta, mutta varmasti vähintään epäusko valtaa alaa – toivottavasti sentään vain hetkeksi.

Luottamus palautuu Valviran nopeilla toimilla. Muun muassa kaikkien ulkomailta Suomeen tulleiden ja siellä opiskelleiden lääkäreiden taustat on tutkittava pikatahtiin.

Nolossa asemassa ovat lääkärit – aidot lääkärit.

Menot