Uutiset

"Joku muukin voi omistaa palvelutalot"

Terveyspalveluja tuottavan Attendo Oy:n tytäryhtiölle luvatut tuet ovat joutuneet suurennuslasin alle. Tukikohu ei Attendon johdon mukaan kuitenkaan vaikuta Suomen Palveluasunnot Oy:n rakennushankkeisiin.

-Meillä on se käsitys, että olemme toimineet täsmälleen ARA:n ohjeiden mukaan, kun olemme eriyttäneet palvelutuotannon ja asuntojen omistuksen, sanoo Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Asuntoministeri Krista Kiuru (sd.) vaatii selvitystä siitä, miksi Valtion asumisen ja rakentamisen kehittämiskeskus (ARA) on myöntänyt avustusta ja korkotukilainaa muun muassa Suomen Palveluasunnot oy:n rakennushankkeille. Selvitys valmistuu ensi tai viimeistään sitä seuraavan viikon aikana, Kiuru arvioi. Mahdollisista jatkotoimista päätetään sen perusteella

Ympäristöministeriön ohjeiden mukaan sama taho ei voi omistaa palvelutaloa ja tuottaa sen palveluja.

Pertti Karjalainen sanoo, että Attendo voi etsiä jonkin muun yhteistyökumppanin, jos katsotaan, ettei sen tytäryhtiö voi omistaa palvelutaloja.

-Meille ei ole olennaista se, mikä taho palvelutalot omistaa, vaan olennaista on se, että pääsemme vaikuttamaan tilojen suunnitteluun. Omistaminen ei ole meille itseisarvo.


Kukaan ei joudu kadulle

Suomen Palveluasuntojen avustusta ja tukea saaneista kohteista yksi on Hämeenlinnaan Häitiläntielle suunniteltu mielenterveyskuntoutujien hoivakoti.

Attendo Oy (silloinen Attendo MedOne) voitti mielenterveyskuntoutujien asumispalveluista järjestetyn kilpailutuksen Hämeenlinnassa vuonna 2010.

Kaupungin mielenterveyspalveluiden tilaajapäällikkö Liisa Lepola kertoo, että Hämeenlinnassa pyritään kohentamaan mielenterveyskuntoutujien asumistasoa ja siltä kannalta Attendon hoivakodin toteutuminen olisi tärkeää.

-Mutta emme me pulaan joudu, jos se viivästyy tai ei toteutuisi. Ei sen takia kukaan kadulle joudu.

ARA:n listalla on myös Attendon Hausjärven Oittiin suunnittelema vanhusten hoitokoti. Pertti Karjalainen kertoo, että sen toteuttamiseen liittyy vielä kysymyksiä.

-Se ei riipu meistä eikä tukiasioista vaan siitä, että koko Riihimäen seudun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestäminen on levällään. Odottelemme niitä ratkaisuja.

Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä kertoo, ettei kunta ole laskenut omaa palvelutuotantoaan Attendon hankkeen varaan. (HäSa-STT)

Mainos