Uutiset

Joni Pinosto oli Aulangon teräsmies

Kello pysähtyi aikaan 9.27.59, kun Joni Pinosto sai puolen päivän mittaisen triathlonrääkkinsä päätökseen. Uuvuttavasta urakasta huolimatta mies oli maaliviivan ylitettyään elinvoimaisen oloinen ja iloinen.

-On aivan mielettömän palkitseva tunne tulla maaliin tuollaiselta matkalta. Se on tämän lajin juju, hän selitti vain hieman hengästyneenä.

Oululainen Pinosto oli nopein Aulangon maisemissa käydyssä täysmittaisessa SM-triathlonissa. Hän oli vuorotellut kärkipaikalla helsinkiläisen Jarmo Mäkeläisen kanssa, mutta ratkaisu tapahtui juoksuosuudella noin 25 kilometrin paikkeilla.

-Kaverille taisi tulla kramppi jalkaan ja joutui pysähtymään venyttelemään. Pääsin helposti ohi. Tavallaan harmittaa, ettei päästy ratkaisemaan kisa kunnolla kilpailemalla, Pinosto tuumi.

-Lähdin alusta lähtien vetämään omaa kisaa, tänään se riitti voittoon. Eihän täällä ollut Suomen parhaita tällä kertaa paikalla.

27-vuotias Pinosto on lähes valmis konetekniikan diplomi-insinööri Oulun yliopistosta. Triathlonkisaamisessa hän pohtii vakavissaan ulkomailla kilpailemista.

-Sellaista, että tosissaan kilpailisi Suomen parhaita vastaan.

Unelma Havaijista

Pinoston, kuten monen muun triathlonistin, kaukainen unelma on päästä joskus kilpailemaan Havaijin legendaariseen Iron Man -kisaan, koska se kilpailu on ”tämän lajin helmi”.

Triathlon on kuitenkin ääriurheilulajiksi melko suosittu. Havaijin kisaa varten täytyisi antaa näytöt ja alittaa määrätyt rajat virallisissa näyttökilpailuissa Yhdysvalloissa tai Euroopassa.

Triathlon on myös olympialaji, mutta siellä käytävä matka on selvästi lyhyempi kuin täysimittainen Iron Man -matka.

-Iron Man on rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttö maksaa parisataatuhatta, Aulangon triathlonin vastaava järjestäjä Marko Selin kertoo.

-Kyllä tästäkin kisasta kuitenkin puhutaan Iron Man -kisana, kunhan emme käytä sitä logossamme emmekä markkinoinnissamme. Hyvää mainostahan tämä vain on, hän tarkentaa.

226 kilometriä

Iron Man- eli suomalaisittain teräsmieskisassa uintiosuus 3,8 kilometriä, pyöräily 180 kilometriä ja juoksuna täyspitkä maraton eli 42,2 kilometriä.

Yhteensä siis 226 kilometriä. Siitä tulee myös Selinin edustaman seuran, nokialaisen Team226:n, nimi.

-Minä en ole triathlonisti, mutta olen heitä valmentanut jo viitisentoista vuotta ja jäänyt sitä kautta koukkuun, Selin kertoo.

Aulangon triathlonin alla Selin ei omien sanojensa mukaan ole nukkunut yhtään täyttä yötä kolmeen viikkoon. Syy ei ole pelkästään näiden SM-kisojen, vaan elokuussa Tampereella järjestettävien EM-kisojen, joiden lupabyrokratiasta on kehkeytynyt pyörryttävä ruljanssi. Nyt suunnitelmat ovat viimein sinnekin selvät.

Aulankoa Selin pitää erinomaisena triathlon-ympäristönä. Viime vuonna samoissa maisemissa järjestettiin sprinttikisa ikään kuin testausmielessä isompaa kilpailua varten.

-Hieno paikka. Pyörälenkki on kyllä raskas ja liikenne on teettänyt töitä, mutta juoksuosuus ei voisi paljon parempi olla. Hiekkapohjalla koko matka järvenrantaa pitkin.

Ensi vuonna SM-kisat järjestetään muualla, mutta Selin pitää mahdollisena, että jonkintasoinen kisa nähdään Aulangolla taas.

-Kunpa löytyisi vielä enemmän paikallisia lajin harrastajia. (HäSa)