Uutiset

Jonot tulevat taas kalliiksi

Hämeenlinna kamppailee jälleen siirtoviivemaksujen kanssa. Keskussairaalassa jatkohoitopaikkaa odottavista kaupunkilaisista on tullut syyskuun loppuun mennessä kaupungille jo lähes 600 000 euron lasku.

Tilanne yllätti tilaajajohtaja Jukka Lindbergin, joka ehti jo viime vuonna iloita siirtoviiveiden saamisesta kuriin. Vuonna 2010 touko-joulukuussa hoitoketju toimi ja potilaat pääsivät sujuvasti jatkohoitopaikkaan etenkin Vanajaveden sairaalaan.

-Vuodenvaihteesta eteenpäin viiveitä alkoi taas jostain syystä olla. Mitkään väestölliset tekijät eivät sitä selitä, enkä näe myöskään mitään rakenteellista tekijää. Se vain lähti syystä tai toisesta taas kukkimaan, Lindberg ihmettelee.

Hän on pyytänyt tilaajaylilääkäri Markku Nurmikaria selvittämään tilannetta. Asiaa pohditaan seuraavan kerran perjantaina kokoontuvassa palvelurakennetyöryhmässä.

-Olen tässä neljä vuotta seurannut siirtoviivemaksujen kehittymistä ylös- ja alaspäin ja täytyy sanoa suoraan, etten ihan tarkasti tiedä, mihin se liittyy. Onko viime kädessä kyse siitä, että kun vastuu hoitoketjun toimivuudesta on niin monella, niin se ei ole oikein kellään, Lindberg pohtii.

Syyskuussa jono tuplaantui

Turhia hoitopäiviä on kertynyt kaupungille tänä vuonna jo 1 133. Pahimmat kuukaudet olivat syyskuu, maaliskuu, huhtikuu ja kesäkuu.

Suurin käänne tapahtui elo-syyskuussa, jolloin siirtoviivepäivien määrä yli tuplaantui. Samaan aikaan kaupunki sulki Vanajaveden sairaalan ykkösosaston.

Lindbergin mukaan jatkohoitojono ei kuitenkaan pidentynyt sen vuoksi.

-En kyllä osasto ykkösen sulkemista liittäisi tähän, koska ne jonot lähtivät kukkimaan jo vuodenvaihteen jälkeen. Lisäksi Vanajaveden sairaalastahan siirrettiin pois hoivaa ja tehtiin tilaa juuri näille akuuttisairaanhoidon tarvitsijoille, Lindberg sanoo.

Kaikki keinot käyttöön

Lindberg muistuttaa, ettei tilanne ole kuitenkaan yhtä huono kuin vielä muutama vuosi sitten. Esimerkiksi vuonna 2009 Hämeenlinna maksoi siirtoviivemaksuja keskussairaalalle 1,3 miljoonaa euroa.

Jonoja ei kuitenkaan pidä päästää jälleen paisumaan. Lindberg vakuuttaa, että tilanne otetaan tosissaan.

Hänen mukaansa täytyy selvittää, ovatko kaikki keinot käytössä, jotta potilaat ohjautuisivat muualle kuin Vanajaveden sairaalaan. Kaikki kuntouttavat paikat on saatava käyttöön.

-Mehän olemme jatkuvasti lisäämässä esimerkiksi lyhytaikaisen kuntoutuksen intervallipaikkoja ja otimme käyttöön kolmannen paikan Ilves-kodista. Sitä nyt selvitellään, miten nämä kuntouttavat paikat nivoutuvat tähän kokonaisohjaukseen, Lindberg sanoo. (HäSa)