Uutiset

Joogalentäjä rakentaisi koko maailman uudelleen

Suomen kansan muuttaminen voittamattomaksi. Maailman uudelleenrakentaminen. Köyhyyden poistaminen.
Nämä tavoitteet voivat kuulostaa huurupäisiltä, eivätkä kovin vaatimattomilta.

Organisaatio nimeltä Financial Capital of Finland on listannut ne kaikki tavoiteohjelmaansa. Mitä ihmettä tämä tarkoittaa?
Hattulalainen arkkitehti Wojtek Skalski selittää, että kyse on uudenlaisesta tavasta suhtautua ihmiseen.

– Voittamattomuuden luominen ei tarkoita sotilaallista voittamattomuutta, vaan ongelmien ennaltaehkäisyä kehittämällä ihmisen henkisiä voimavaroja. Se, että kansan eteen tulee jotain negatiivista, ei ole sattumaa, vaan se nousee kansan kollektiivisesta tietoisuudesta, henkisen ilmapiirin heikkoudesta.

Ajatuksen voisi sanoa yksinkertaistaen: Skalskin näkemyksen mukaan yksilöiden hyvinvoinnin lisääntyminen lisää yhteiskunnan hyvinvointia. Kun kansalaiset elävät harmoniassa, se hyödyttää kaikkia. Keinoksi Skalski tarjoaa transendenttista meditaatiota ja niin sanottua joogalentotekniikkaa.

– Kun kansan kollektiivinen ilmapiiri eheytyy, rikollisuus sekä poliittiset konfliktit vähenevät ja taloussuhdanteet nousevat. Se vaikuttaa kansan mielialaan. Näistä on tehty muutamia kymmeniä tilastollisia tutkimuksiakin. Se ei siis ole vain kaunis ajatus, Skalski selittää.

Idea pohjautuu itämaiseen käsitykseen voittamattomuudesta:

– Voitto ennen sotaa, Skalski valaisee.

Ongelmia, jotka eivät hoidu asein

Wojtek Skalski myöntää, että tämä lähestymistapa ongelmanratkaisuun on sen verran vieras valtavirrassa, esimerkiksi politiikassa, että sen nieleminen kakistelematta voi viedä hyvän tovin.

Kaiken ytimessä on kuitenkin ennaltaehkäisy. Skalski puhuu esimerkinomaisesti sotilaallisesta puolustuksesta.

– Panssariprikaatin lähellä asuessa kuuluu vähän väliä paukkuja, ja joka kerta ihmettelen, miten typerää se on. Se, että turvallisuus luodaan valmiudella tappaa, on vanhentunut puolustusfilosofia.

Skalski muistuttaa, ettei tappaminen koskaan edistä kenenkään turvallisuutta. Tulevaisuudessa hän pitää tietojärjestelmien romahtamista, energiakriisejä, lintuinfluenssan kaltaisia pandemioita tai terrorismia pahempina uhkina kuin sotilaallisia yhteenottoja.

– Ne uhat eivät hoidu pyssyillä. Suomessakin tuhlataan joka vuosi miljardeja euroja väärään puolustusfilosofiaan.

Skalskista pitäisi aseiden sijasta panostaa uudenlaiseen henkiseen koulutukseen: rauhan kehittämiseen jokaisen sisällä.

Luonnonmukaisuus on marginaalissa

Järjestön katto-organisaatio on Yhdysvalloissa toimiva Global Financial Capital of New York. Se on uudehko rahoitusjärjestö, joka kasaa varoja organisaation projekteihin.

Järjestön tavoitelista on äärimmäisen kunnianhimoinen. Wojtek Skalski uskoo, että kokonaisvaltainen suhtautumisen muutos elämään on välttämätön. Hänen mukaansa puutteita on koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmissä, maataloudessa sekä arkkitehtuurissa.

– Koulutukseen pitäisi tuoda meditaatiotekniikka, jotta lapset sukeltaisivat itseensä ja hiljaisuuteen hetkeksi. Se kehittää lapsen henkisiä resursseja ja helpottaa stressiä sekä laukaisee jännityksiä.

Länsimainen lääketiede taas on Skalskista pahassa kriisissä.

– Yksi syy kriisiin on, että kemiallisten lääkkeiden negatiivisia sivuvaikutuksia on koko ajan enemmän. Moderni lääketiede näkee ihmisen biokemiallisena kokonaisuutena ja hoitaa materiaa materian avulla. Toinen syy ovat terveydenhoidon kasvaneet kustannukset. Tätä vauhtia moderni lääketiede tekee konkurssin seuraavan sukupolven aikana. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin satsata ennaltaehkäisyyn.

Skalski vierastaa tehomaataloutta. Hän myöntää, että toki maatalouden on tuotettava.

– Maatalouden todellinen tuotto lasketaan vasta sitten, kun vähennetään sairauskustannukset, jotka aiheutuvat siitä, että ihmiset syövät kemikaaleja.

Hän kummastelee, että luomua – sekä ruokataloudessa että lääketieteessä – pidetään nykyään vaihtoehtoisena ja verrataan ”normaaliin”.

– Kemikaaleja on käytetty vasta 1950-luvulta. ”Luomu” on ollut normaalia vuosituhansia, Skalski vertaa. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020