fbpx
Uutiset

Jopa 18 000 kotia on ilman sähköä eri puolilla Suomea - koko maassa tuulee tänään kovaa, puuskat alkavat rauhoittua vasta myöhään illalla

Yhteensä jopa 18 000 kotitaloutta on ilman sähköä eri puolilla Suomea syysmyrskyn vuoksi. Sähkökatkoksia on laajalla alueella. Iltapäivällä kahden jälkeen katkoksia oli 90 kunnassa 17 sähköyhtiön alueella, ilmenee Energiateollisuuden sähkökatkoskartasta.

Paljon sähköttömiä talouksia on esimerkiksi Joutsenossa Etelä-Karjalassa ja Kouvolassa Kymenlaaksossa, joissa molemmissa oli sähköttä yli tuhat asiakasta iltapäivällä kello kahden jälkeen. Runsaasti katkoksia oli myös esimerkiksi Luumäellä ja Kotkassa.

Katkosalueita on useissa kunnissa länsirannikolla sekä maan etelä-, keski- ja itäosissa. Iltapäivällä pohjoispohjalainen Alavieska oli pohjoisin kunta, jossa sähkökatkoja esiintyi. Etelässä sähköttömiä talouksia on esimerkiksi Varsinais-Suomessa saaristossa Paraisilla ja Kemiönsaaressa sekä Uudellamaalla Raaseporin alueella. Idässä sähköttömiä alueita on esimerkiksi Savonlinnassa, Kiteellä ja Lappeenrannassa.

Tuulenpuuskat voivat myös vaikeuttaa tänään liikennettä, varoittaa Liikennevirasto. Esimerkiksi Eurajoella Satakunnassa sivutuuli yllätti aamupäivällä pakettiauton kuljettajan, jonka auto suistui peräkärryineen katolleen ojaan. Satakunnan pelastuslaitoksen mukaan kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.Pohjanlahdella puhuri myrskylukemissaPäivä on tänään tuulinen koko maassa. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Juha Tuomolan mukaan kovien tuulten ennakoidaan jatkuvan koko päivän. Iltaa kohden tuulet rauhoittuvat hieman.

Aamulla tuuli oli myrskylukemissa Selkämerellä ja Perämerellä. Myös sisämaassa oli laajasti kovaa tuulta.

Tuulenpuuskat ovat tänään voimakkuudeltaan 15-20 metriä sekunnissa laajalti maan etelä- ja keskiosissa. Saimaan alueella tuuli yltää vesistöillä yli 20 metriin sekunnissa.

Pohjois-Suomessa tuulet ovat hieman vaisumpia, mutta Lapissakin päivä on tuulinen.

Ensi yönä tuulet hiljenevät hetkeksi ennen kuin ne kiihtyvät taas uuden matalapaineen alueen myötä.

Syysmyrskyt aiheuttivat jo eilen laajoja sähkökatkoja, ja yölläkin tuhannet olivat vailla sähköä.

http://sahkokatkokartta.energia.fi/#/nyt

Asiasanat

Menot