Uutiset

Jopa kolmannes poliiseista saattaa saada tartunnan

Poliisihallitus on pyytänyt, että koronan testauskapasiteettia ryhdytään kohdentamaan poliiseihin.
Poliisi on jatkuvasti kontaktissa suureen määrään ihmisiä. Kontaktit korostuivat Uudenmaan pariviikkoisen eristyksen aikana. Kuva: -
Poliisi on jatkuvasti kontaktissa suureen määrään ihmisiä. Kontaktit korostuivat Uudenmaan pariviikkoisen eristyksen aikana. Kuva: -

Poliisihallitus (Poha) tahtoo, että poliisin henkilöstö pääsee aiempaa helpommin ja nopeammin koronatesteihin.

Perusteina tälle ovat poliisin suorituskyvyn ja resurssien turvaaminen poikkeusoloissa.

– Poliisilla on poikkeusoloissa erityinen yhteiskunnallinen vastuu suojata väestöä ja hoitaa tehtäviä. Poliisi ei voi jäädä kotiin suojautumaan koronalta, perustelee poliisin henkilöstön kehittämispäällikkö Satu Koivu Pohasta.

– Normaalien tehtävien lisäksi poliisilla on poikkeusoloissa erityistehtäviä, mikä jo sinällään syö resursseja.

STM ja THL eivät vielä vastanneet

Poha lähestyi poliisien testauskynnyksen madaltamista koskevalla pyynnöllä sosiaali- ja terveysministeriötä (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) kaksi viikkoa sitten 1. huhtikuuta.

Virallista vastausta Poha ei ole vielä pyyntöönsä saanut.

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi 9. huhtikuuta kolumnissaan, että testauskapasiteettia tullaan lisäämään merkittävästi. Samalla sitä kohdennetaan yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden kannalta olennaisiin henkilöstöryhmiin.

– Oletan tämän perusteella, että myös poliisien testauskynnystä tullaan madaltamaan ja testejä lisäämään, Koivu sanoo.

Sairastumiset vaikuttaisivat poliisin toimintakykyyn

Poliisihallitus arvioi, että kevään aikana koronaan tulee sairastumaan jopa 30–40 prosenttia poliisin henkilöstöstä.

– Määrä on suuri ja vaikuttaisi huomattavasti poliisin toimintakykyyn, Koivu toteaa.

Poliisijärjestöjen liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne muistuttaa, että yhden poliisin tartunta sairastuttaa tai pakottaa karanteeniin helposti koko työvuoron. Tällöin pelistä on poissa toistakymmentä poliisihenkilöä.

– Työvuoroissa käskynjako tapahtuu yhteisissä tiloissa, samoin esimerkiksi ruokailu, Rinne kuvailee.

Suomessa on noin 7 300 poliisia. Tähän mennessä koronatartuntoja on todennettu muutamilla poliiseilla.

Jonne Rinne sanoo, että vaikka poliisi on koulutettu toimimaan riskitilanteissa, koronavirus muodostaa uudenlaisen vaaran, jonka seurauksia saattavat joutua kantamaan myös kotiväki tai muut sivulliset.

– Virkamies ei voi kieltäytyä hoitamasta työtehtäviään. Toisaalta kansalaisilla ei ole mahdollisuutta kieltäytyä asioimasta poliisin kanssa. Poliisien testauskynnyksen madaltaminen suojaisi sekä poliiseja että siviilejä.

Maskeja ja puhdistusainetta autoihin

Poliisihallitus kertoo keskustelleensa sisäministeriön kanssa pitkin kevättä tavoista, joilla poliisihenkilöitä voidaan suojata koronatartunnalta.

Tämä kuuluu työnantajan lainmukaiseen huolehtimisvelvollisuuteen.

– Poliisilla tulee olla käytössä maskeja sekä desifiointi- ja puhdistusainetta jokaisessa autossa, Jonne Rinne painottaa.

Koska koronaviruksen leviämistapoja ei vielä täysin tunneta, myös suositukset siltä suojautumiseen vaihtelevat.

Esimerkiksi Uudenmaan eristyksen aikana tiesuluilla ulkoilman välityksellä tapahtuvan tartunnan riski katsottiin niin pieneksi, etteivät poliisit käyttäneet rajatarkastuksissa maskeja.

Poliisi tarkasti pari viikkoa kestäneen eristyksen aikana reilusti yli puoli miljoonaa ajoneuvoa maakunnan rajoilla. Tarkastuksia tehtiin myös julkisen liikenteen välineissä.