Uutiset

Jos budjetti ei pidä, edessä on leikkauksia

Perinteinen kevään merkki on se, että kaupungin budjetin huomataan ylittyvän. Viime vuosina se on tapahtunut usein helmikuussa, niin nytkin.

Kaupunginhallitus linjaa maanantaina keinoja, joilla ylitysuhkat pystyttäisiin torjumaan puuttumalla niihin heti.

Jos budjettia ei muuten saada pitämään, lautakuntien on valmistella menoleikkauksia ja toiminnan supistamista niillä alueilla, jotka eivät kokonaisuuden kannalta ole niin olennaisia kuin budjettinsa ylittävät toiminnot.

Ongelmia on näkyvillä nyt erityisesti lasten ja nuorten sekä ikäihmisten palveluissa. Myös sairaanhoidossa on isoja ylitysuhkia.

-Talouden seuranta on tänä vuonna erityisen kriittistä. Jos siinä ei onnistuta, olemme paljon vakavammassa tilanteessa kuin parin vuoden takaisia lomautuksia suunniteltaessa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) painottaa.


Nopea reagointi tarpeen

Lähes joka lautakunnan alaisessa toiminnassa on ilmennyt ylitysuhkia budjetin vahvistamisen jälkeen.

-Kun julkisen talouden kehitys on epävarma ja kaupungin viime vuosien alijäämät tulee kattaa 2012-14, on erittäin tärkeätä, että tämän vuoden budjetti toteutuu vähintään suunnitellusti, Vekka korostaa.

Kaupunginhallitus kiinnittää lautakuntien huomioita tiukkaan budjettikuriin ja reaaliaikaiseen seurantaan. Lautakuntia kehotetaan reagoimaan heti, jos budjettieroja syntyy.

Esimerkiksi lasten ja nuorten palveluissa on varauduttu varhaiskasvatuksen ylläpitoon nykylaajuudessa, mutta lisäpaikkojen luomiseen ei ole rahaa.

Ongelmia syntyy myös verottajan linjauksesta, ettei kouluaterioista maksettua arvonlisäveroa enää palauteta, koska nykyään ateriat tuottaa kaupungin osakeyhtiö.

Se tekee lähes puolen miljoonan loven budjettiin, jos ei löydy keinoa saada palautuksia.


Hoitoketju jumittaa taas

Erikoissairaanhoidossa on yhä kuuden miljoonan alijäämä, josta Hämeenlinnan osuus on 2,7 miljoonaa.

Myös siirtoviivemaksuja uhkaa syntyä yli budjetoidun 300 000 euron. Viime vuonna niitä tuli 0,9 miljoonaa.

Hoitoketju ei ole ollut kovin sujuva, vaan esimerkiksi ympärivuorokautiseen hoivaan on enemmän tulijoita kuin paikkoja.

Lisäksi tälle vuodelle ostopalveluihin on varattu 1,7 miljoonaa viimevuotista vähemmän rahaa.

Kaupunginhallitus käsittelee keinoja, joilla budjetti saadaan pitämään. Se seuraan kuukausittain talouden kehittymistä. (HäSa)

Mainos