fbpx
Uutiset

Jos haluaa töitä, ei kannata olla työtön

23-vuotias merkonomiksi ja sähköasentajaksi valmistunut Teppo Salonen ei ollut yrityksistään huolimatta onnistunut löytämään vakituista työpaikkaa. Viime syksynä hän sai kirjeen työ- ja elinkeinokeskuksesta, jossa tarjottiin paikkaa Hyria-koulutuksen järjestämästä Paikantaja-projektista. Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin Salosella on vuoden mittainen työsopimus Riihimäen Prismaan.

Aiemmin hän oli työskennellyt vuoden verran kaupassa ja tehnyt muutamien viikkojen pätkätöitä sähköalalla isälleen työskennellen.

Paikantaja-projektissa ammatillisen koulutuksen suorittaneita nuoria lingotaan työelämään. Ryhmä harjoittelee töiden hakemista ja hakemiseen liittyvien asiakirjojen laatimista. Projektin tarkoituksena on tutustuttaa työnantajat ja -tekijät toisiinsa, sillä monilla paikantajanuorilla ei ole vielä kokemusta ensimmäisestä työpaikasta.

Salonen koki projektin hyödylliseksi ja uskoo, että varsinkin opiskelijoille, jotka eivät ole opiskelleet kaupallista alaa, taidot ovat todella arvokkaita.


Työttömiä pelätään

Koulutukseen kuuluu kahden kuukauden mittainen työssäoppimisjakso. Vasta kolmas Salosen lähettämä hakemus tärppäsi. Salonen kertookin yllättyneensä, kuinka vaikeaa oli löytää edes harjoittelupaikkaa.

-Työssäoppimisajalta ei saa palkkaa, eli olemme ilmaista työvoimaa yritykselle. Silti paikkoja oli hankala löytää. Sana “työtön” taitaa olla kirosana nykyajan yrityksille. Harjoittelu sattui meillä myös vähän huonoon paikkaan joulun ympärille, kun yrityksillä ei ole aikaa kouluttaa uusia työntekijöitä.

Salonen pääsi lopulta työssäoppimaan Prismaan. Jo ennen kahden kuukauden työssäoppimisjakson päättymistä hänelle tarjottiin määräaikaista kahdenkymmenen viikkotunnin työsopimusta. Harjoittelun päätyttyä Salonen ei palannut enää koulutukseen vaan jatkoi töitä, kuten muutama muukin hänen ryhmästään.

Salonen kertoo jo luopuneensa toivosta löytää työpaikkaa sähköalalta.

-Monet yritykset sanoivat, etteivät voi ottaa töihin kun ei ole työkokemusta. Se on aika pirullista, koska eihän sitä kokemusta sitten saa. Sähköala on sellainen, että pitää olla kaksi vuotta työkokemusta ennen kuin voi työskennellä yksin. Minuun olisi siis pitänyt sitoa joku henkilö koko ajaksi.


Projekti jatkuu

Vaikka ensimmäisen Paikantaja-ryhmän koulutusjakso päättyi helmikuussa, projekti jatkuu vuoteen 2013 asti. Tarkoituksena on ohjata 60 nuorta vuodessa. Hyvinkäällä ja Riihimäellä on parhaillaan käynnissä kaksi uutta Paikantaja-ryhmää. Uusiin ryhmiin hakijoita oli ollut jo lähemmäs viisikymmentä.

Ensimmäisessä ryhmässä aloittaneista valtaosa työllistyi tai hakeutuu jatko-opintoihin. Muutaman oppilaan kanssa työnhakua ja tulevaisuuden suunnittelua jatketaan yhä. Ketään ei jätetä tyhjän päälle.

Salosen suunnitelmat ovat jo selvillä ainakin seuraavan vuoden ajaksi.

-Voisin varmaan jatkaa täällä vielä työsopimuksen päätyttyäkin, jos töitä tarjotaan. Haluaisin ehkä joskus opiskella myös maanrakennuskoneen kuljettajan koulutuksen, jota järjestetään aikuiskoulutuksena.

Salonen on tyytyväinen projektiin osallistumisestaan, ja vakuuttaa, että kaikilla Paikantaja-projektiin osallistuneilla on kova halu tehdä töitä.

-Moni ei ymmärrä, että nykyään täytyy melkeinpä mennä näyttämään taitonsa ennen kun yritykset ottaa töihin. Moni varmaan luulee, että töitä saa heti kun niitä hakee. Voin kyllä kertoa kokemuksesta, ettei se mene niin. Työkokemus on todella tärkeää.

Menot