fbpx
Uutiset

Jos kilvet viedään, pitäisi rekisteritunnus vaihtaa

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi suosittelee uusien rekisterikilpien, ja sen myötä uuden rekisteritunnuksen, hankkimista, vaikka kilvistä olisi viety vain toinen. Tunnuksen vaihtamista kannatetaan, koska poliiseilla ja katsastuskonttoreilla ei ole kattavaa listausta yksittäisistä anastetuista rekisterikilvistä.

– Tämä johtuu siitä, että kaikissa tapaukissa ei voida varmuudella sanoa, onko rekisterikilpi anastettu vai tippunut. Jos auton omistaja kuitenkin epäilee vahvasti, että kilpi on vohkittu, niin totta kai suosittelemme niissäkin tapauksissa poliisin puoleen kääntymistä, sanoo Trafin palveluesimies Toni Pallaspuro.

Viimeviikkoinen rekisterikilpien anastusaalto Hämeenlinnassa sai monet kysymään, kuinka tulee toimia, jotta autoonsa saa nopeasti uudet kilvet. Pallaspuro painottaa, että kun autosta ovat hävinneet molemmat kilvet, kannattaa asiasta ensitöikseen tehdä rikosilmoitus.

Autolla ei saa kuitenkaan ajaa, vaikka autonomistajalla olisi näyttää rikosilmoitus todisteena siitä, miksi hänellä ei ole kilpiä autossa. Katsastuskonttorista voi toki hankkia myös väliaikaiset kilvet, mutta niitäkään ei voi kilvettömällä autolla noutaa.

– Jos vain toinen kilvistä on viety tai kadonnut, voi itse tehdä korvaavan kilven vaikka puusta tai pahvista. Jotta tällaista väliaikaista kilpeä voi käyttää, sinun tulee ensin tehdä tilaus korvaavasta kilvestä katsastusasemalle. Väliaikainen kilpi tulee korvata virallisella kilvellä mahdollisimman pian. Poliisi voi sakottaa, jos sinulla ei ole näyttää kilven tilaustositetta, Pallaspuro perehdyttää.

Korvaavat viralliset rekisterikilvet saa katsastusasemalta yleensä noin kahden viikon kuluttua tilauksesta.

Rekisteritunnuksen vaihto tai yhden kilven tilaus vanhalla tunnuksella tehdään katsastustoimipaikalla rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Mikäli molemmat kilvet on anastettu, tulee esittää myös rikosilmoitus.

Uuteen rekisteritunnukseen vaihtaminen on myös nopein vaihtoehto. Tuolloin kilvet saa katsastuskonttorista heti mukaansa, kun pakolliset kulut on korvattu.

Rekisteröinti maksaa 12 euroa ja kilpi kahdeksan euroa kappaleelta. Vanhalla tunnuksella tilattu kilpi maksaa 10 euroa kappale.

– Vakuutus varmaankin korvaisi kulut, jos omavastuuosuus olisi tarpeeksi pieni, Pallaspuro sanoo. (HäSa)

Menot