Uutiset

"Jos minut karkotetaan, haluan vain hyvästellä lapseni" - Yhdysvalloissa hajotettuja perheitä avustavat kertovat CNN:lle vanhempien epätoivosta

Los Angeles
27.07.2018, 07:40

Ulkomaat

Lapsistaan erotettujen siirtolaisvanhempien tilanne on monesti epätoivoinen ja täynnä huonoja vaihtoehtoja, kertovat CNN:lle maahanmuuttajia ja siirtolaisia avustavat tahot.
– Se on masentunutta hiljaisuutta. Sydäntä särkevää hiljaisuutta, sanoo maahanmuuttojuristi Lauren Kostes.
Näin Kostes kuvailee hetkeä, jolloin hän kertoo vanhemmalle, että tämä aiotaan karkottaa ja että tämän on päätettävä, ottaako lapsensa mukaansa vai ei.
Kritiikkiä herättäneet perheenhajottamiset alkoivat Yhdysvalloissa toukokuussa, kun laittomasti maahan saapuvia siirtolaisia otettiin kiinni ja heidän lapsensa vietiin pidätyskeskuksiin ja turvakoteihin. Viranomaiset erottivat vanhemmistaan kaikkiaan yli 2 500 5-17-vuotiasta lasta.
Lähes 250 vanhemman osalta oli jo aiemmin tällä viikolla tiedossa, että heidän lastaan ei palauteta heille. BBC kertoi tuolloin, että 136 vanhempaa oli viranomaisten mukaan päättänyt kieltäytyä perheen yhdistämisestä.
Ainakin osan kohdalla väite voi pitää paikkansa. Useimmat rajalla toisistaan hajotetuista perheistä ylittivät rajan laittomasti hakeakseen Yhdysvalloista turvapaikkaa kotimaataan riivaavan väkivallan vuoksi. Jotkut vanhemmat toivovat lapsensa pääsevän Yhdysvaltoihin turvaan siinäkin tapauksessa, että perhe joutuu sen vuoksi pysyvästi erilleen.

”Kerroin, että hänen poikansa voisi jäädä ilman häntä”

Kostesin mukaan vanhempien kanssa pitää usein keskustella tarjolla olevista vaihtoehdoista useaan kertaan. Valinta on liian raskas tehdä yhden tapaamisen aikana, hän sanoo.
Moni vanhempi joutuu tekemään päätöksen ennen lapsen näkemistä ja niin, että siitä on keskusteltu vähän.
– Vanhemmat hyväksyvät, että lapselle on paras jäädä tänne. Kuitenkin kuulemme asioita kuten ”Jos minut karkotetaan, haluan vain hyvästellä lapseni. Hyväksyn karkotuksen, mutta haluan vain mahdollisuuden sanoa hyvästi.” Se on sydäntä särkevää.
Maahanmuuttajille ja siirtolaisille oikeudellista apua tarjoavan järjestön työntekijä Manoj Govindaiah kertoo CNN:lle tapauksesta, jossa Yhdysvaltoihin poikansa kanssa saapunut isä oli saanut nopeutetun karkotuspäätöksen, mutta hänen poikansa oli vielä mahdollista hakea turvapaikkaa. Mies pyysi järjestön työntekijöitä selittämään, mitä se tarkoittaa.
– Kerroin, että hänen poikansa voisi saada jäädä Yhdysvaltoihin ilman häntä. Jouduimme keskeyttämään tapaamisen, koska hänen itkunsa takia emme voineet keskustella hänen juridisesta tilanteestaan, Govindaiah kertoi.

Määräaika umpeutui, mutta satoja lapsia edelleen säilössä

Tuomari Dana Sabraw’n asettama määräaika palauttaa vanhemmilleen viranomaisten haltuun ottamat lapset umpeutui yöllä Suomen aikaa. Määräajasta huolimatta sadat Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla vanhemmistaan erotetut lapset odottavat yhä pääsyä vanhempiensa luo. Yhdysvaltain hallituksen mukaan viranomaisten säilössä on edelleen 700 lasta.
Lapsia ei Yhdysvaltain hallinnon mukaan voida palauttaa vanhemmilleen, jos perheyhteyksiä ei ole vahvistettu, vanhemmilla on rikosrekisteri tai tartuntatauti tai heitä ei ole löydetty. Hallituksen tietojen mukaan lisäksi yli 430 lapsen vanhemmat tai vanhempi on karkotettu maasta, mikä vaikeuttaa perheenyhdistämisiä merkittävästi.
Säilöönottokeskuksissa vierailleet demokraattipoliitikot syyttävät hallinnon yhä hajottavan perheitä ja kiistävät hallinnon väitteen, että osa vanhemmista olisi vapaaehtoisesti jättänyt lapsensa.
– Kukaan ei valitse erottamista, toisin kuin tämä hallinto väittää, sanoo senaattori Catherine Cortez Masto.

https://edition.cnn.com/2018/07/26/politics/separated-parents-facing-deportation/index.html?utm_medium=social&utm_content=2018-07-26T16%3A29%3A35&utm_term=image&utm_source=twCNNi

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi