Kolumnit Uutiset

Jos sul diktaattori on, niin kädet yhteen lyö

Vainoharhaiset diktaattorit tapaavat syyllistyä ylilyönteihin.

Valko-Venäjän Aleksandr Lukashenko ei ole poikkeus, sillä hän pelkää hallintonsa kaatuvan suosiota osoittavien väkimassojen rytmikkäisiin kädenlyönteihin.

Taputtaminen on siksi joutunut kiellettyjen asioiden listalle.

Valkovenäläisessä oikeusistuimessa näyteltiin vuoden 2011 puolella totaalinen farssi, jossa konnan osaan joutui yksikätinen mies.

Valko-Venäjän nurkkaan ahdistettu oppositio on omaksunut aplodien antamisen omaksi symbolikseen. Näin tuosta yleensä suosionosoitukseksi ajatellusta eleestä on tullut ironinen protestin merkki.

Se on nerokas veto, sillä näin protesti saadaan ujutettua mukaan moneen eri tilaisuuteen ja asia pysyy kaikkien valkovenäläisten mielissä.

Taputtamiseen suhtaudutaan niin vakavasti, että siitä voi saada isot sakot tai jopa 15 päivän vankeusrangaistuksen. Pelkästään vuonna 2011 taputtamisesta epäiltyjä tuotiin oikeuden eteen tuhansittain.

Heidän joukossaan oli myös Konstantin Kaplin, yksikätinen mies.

Yksikätisen Kaplinin mukaan todistajana kuultu poliisi vahvisti hänen taputtaneen mielenosoituksessa. Oikeussalissa ei kuitenkaan käyty syvempää keskustelua siitä, millainen ääni yksikätisen taputuksesta kuuluu.

Koska todistaja oli luotettava, ei oikeudella ollut muuta vaihtoehtoa kuin määrätä Kaplinille roimat sakot.

Tarinastaan tiedotusvälineille kertonut Kaplin osasi itse jo nauraa tapahtuneelle. Hänen mukaansa tuomari näytti itsekin häpeävän päätöstään.

Kaplin ei ole ainoa oudolta ja jopa satunnaiselta tuntuvan tuomion uhriksi joutunut. The Register -verkkolehden mukaan samassa tuomioistuimessa sai rangaistuksensa myös kuuromykkä nainen, jota syytettiin hallituksenvastaisten iskulauseiden huutamisesta.

Seteliselkärankaiset kiekkopäättäjät – Kalervo Kummola etunenässä – ovat torpanneet vaatimukset vuoden 2014 jääkiekon MM-kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjältä ja todenneet, ettei urheilua ja politiikkaa saisi sotkea toisiinsa.

Järjestämällä kisat Valko-Venäjällä Kummola ja hänen kätyrinsä kuitenkin nimenomaan sotkevat politiikan urheiluun äärimmäisen tiukasti. Myöntämällä kisaoikeudet Lukashenkolle kansainvälinen jääkiekkoliitto antaa suoraa taloudellista, poliittista ja moraalista tukea ihmisoikeuksia törkeästi rikkovalle julmalle hallinnolle.

Tämä vain pitkittää valkovenäläisten kärsimystä, kunnes lähes väistämättä edessä oleva kansannousu tai -murha tapahtuu. Kumpi, sen näyttää aika.

Jotta viaton kiekkoturisti ei vahingossakaan toisi politiikkaa urheiluareenalle, on Minskin kisoissa parasta pidättäytyä taputtamasta, vaikka Suomi tekisi maalin.

Vähemmästäkin on nimittäin ihmisiä pantu vankilaan.

Mainos