Uutiset

Jospa palvelu tulisikin käyttäjänsä luo?

Mitä jos hammashoitaja kurvaisikin tulevaisuudessa Hämeenlinnan maaseutuosiin omalla pikkubussillaan? Mitä jos ihmiset eivät aina kulkisikaan palveluiden luo, vaan palvelut tulisivat ihmisen luo?

Ajatus syntyi, kun Kuntaliiton hallituksen ja Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäsen Sari Rautio (kok.) pohdiskeli millä tavalla peruspalvelut ja erityisesti lähipalvelut voidaan jatkossa järjestää ja miten kotona asuvia ikäihmisiä voitaisiin tukea.

-Hammashoito nousi vaalikiertueen aikana voimakkaasti esille. Emme pysty sitä tyydyttävästi hoitamaan, mihin on tietysti monta syytä, lääkäripula esimerkiksi. Samaan aikaan meillä on kuitenkin eri kunnanosissa vanhoja ihmisiä, jotka pärjäävät kyllä kotona, mutta joiden on hankala päästä lähtemään esimerkiksi hammashoitolaan.

Rautio pohti, voisiko ratkaisu olla esimerkiksi laajennettu kotipalvelu, jonka mukana kulkisi esimerkiksi hammashoitaja.

Vastaavaa mallia hän ei tiedä toteutetun. Syrjäkylillä ihmisten luo tulevista palveluista on tosin kokemusta esimerkiksi Pohjois-Suomessa.

-Pointti on kuitenkin se, että emme pärjää sillä, mitä on aikaisemmin tehty. Jos halutaan päästä ennaltaehkäisyn puolelle, niin hammashoito on tyypillisesti sellainen asia, jossa asiat on järkevä tehdä etukäteen.

Toinen esimerkki, jossa palvelu voisi hakeutua ihmisen lähelle, on Raution mielestä erityisopetus.

-Sen sijaan, että lapsi lähtee koulusta kokonaan toiseen paikkaan, voisi koululla vierailla konsultoiva erityisopettaja, Rautio sanoo.

Raution mielestä hallitusohjelmassa olisi otettava reipas askel kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa. Tavoitteena tulisi olla hyvinvointia edistävät, alueellisesti tasa-arvoiset peruspalvelut, jotka tuotetaan tehokkaasti ja asiakaslähtöisesti. (HäSa)

Menot