Uutiset

Jotain on pahasti vialla

Viime päivien tulipaloista kertovat uutiset ovat karua luettavaa.

Kaksi nuorta kuoli loma-asunnon palaessa maan tasalle Karjalohjalla. Pohjois-Suomessa, Levillä, nuoripari menehtyi mökissä syttyneessä tulipalossa kehittyneisiin myrkkykaasuihin. Eurajoella alle 10-vuotiaat lapset menettivät tulipalossa äitinsä.

Monessa tulipalossa ihmiset ovat pelastuneet viime hetkellä. Ikaalisissa perhe ehti pakenemaan palavasta talosta, koska isoäiti sattui heräämään palon aiheuttamiin ääniin.

Tulipaloissa viime vuonna 118 suomalaista, 37 ihmistä enemmän kuin vuonna 2005. Vuoden alku on ollut niin murheellinen, että kuolema tulipalossa koituu entistä useamman ihmisen kohtaloksi.

Suunta on uhkaava. Jos mitään ratkaisevaa ei tehdä, palokuolemien kasvu jatkunee vuodesta toiseen.

Palovaroittimen piti kuin taikaiskusta vähäntää palokuolemia. Ennuste on romuttumassa, vaikka varoitin on tätä nykyä pakollinen kaikissa asunnoissa ja myös kesäasunnoissa.

Tilastojen valossa tulipalossa kuolee keski-ikäinen mies, joka tupakoi ja kärsii usein myös päihdeongelmasta. Parhaastakaan varoittimesta ei tietenkään ole apua, jos tuli syttyy sänkyyn sammuneen tupakasta.

Suomessa ollaan siirtymässä itsestään sammuvien savukkeiden aikaan. Siirtymäkaudesta on tehtävä mahdollisimman lyhyt, sillä itsestään sammuvat savukkeet pelastaisivat vuosittain jopa kymmeniä ihmishenkiä.

Yhtä suurta selitystä palokuolemien kasvulle tuskin kukaan voi löytää. Vai olisiko yksinkertaistettu selitys se, että kaupunkilaistuneet suomalaiset käsittelevät aiempaa huolettomammin tulta?

Ennen tiedettiin esimerkiksi yleisesti, ettei kylmennyttä muuria saa paukkupakkasella lämmittää liikaa. Jos takassa poltetaan lyhyessä ajassa pesällinen toisensa jälkeen, saattaa palomuuriin syntyä vaarallinen halkeama.

Kynttilöiden ja erilaisten tuikkujen polttaminen sisätiloissa ja vieläpä verannalla on aina vaarallista.

Suomessa tarvitaan myös lisää tietoa sähkölaitteiden vaaroista. Tulipaloja syttyy edelleen vaatteista, jotka on jätetty huolimattomasti kuivumaan tulikuuman sähkökiukaan lähelle tai sähköpatterille.

Paikallaan on perusteellisesti tutkia, onko sekä asuntojen että loma-asuntojen palotarkastus ajan tasalla. Onko peräti niin, että myös rakennussuunnittelussa ja -valvonnassa on hengenvaarallisia aukkoja?

Palovaroittimesta ei ole mitään hyötyä, jos sen patteri on irroitettu ja asennettu television kaukosäätimeen. Pieniksi arvioiduilla jokapäiväisillä teoilla voi olla pahimmassa tapauksessa äärimmäisen raskaat seuraukset.

Merkittävä osa kaikista tulipaloista on toki laskettava vahingoiksi. Suomalaisilla on kuitenkin myös asenneongelma, katsoo Suomen Pelastustusalan Keskusjärjestön tiedotuspäällikkö Juha Hassila Maaseudun Tulevaisuudessa.

Asenneongelmaa vastaan on taisteltava.

Päivän lehti

27.1.2020